Hallon- och rabarbergrottor

- Recept Josefine Gunhamre
Himmelska kardemummakakor fyllda med hallon- och rabarbersylt. Sommarens favorit!

Betyg (1 st)

Ingredienser

Sylt
250 g rabarber
250 g hallon
250 g Dansukker syltsocker

Mördeg
250 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl Strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 tsk nymalen kardemumma
50 g riven mandelmassa
1 nypa salt

Instruktioner

1. Börja med sylten. Skölj rabarber, rensa hallon och skiva rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker.
2. Låt koka cirka 6 minuter. Skumma väl (ta bort skum med en slev) och mixa sylten om så önskas. 
3. Häll upp varm i väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

4. Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
5. Vispa rumsvarmt smör och strösocker fluffigt.
6. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt, och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg, häll i kardemumma. Tillsätt riven mandelmassan och blanda till en jämn deg.
7. Dela degen i ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
8. Mjöla en citruspress och tryck ner den försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.

Det blir sylt över och tur är väl det? Den kan du passa på att njuta av till våfflor, gröt eller annat gott i sommar! 

- Recept Josefine Gunhamre -

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.