Ingredienser
Tårtbotten
4 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl grädde
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk majsstärkelse (ex. maizena)
25 g rumstempererat smör
Hallonsylt
500 g hallon
500 g Dansukker Syltsocker
Garnering
3 dl vispgrädde
200 g vit marsipan
50 g svart marsipan
ev. Dansukker Florsocker till kavling
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 °C. Smöra en rund form som är cirka 22 cm i diameter.
Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vaniljsockret. Vänd ner i ägg¬smeten. Häll upp i formen.
Grädda tårtbottnen på galler i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.
Gör under tiden hallonsylten. Skölj bären och lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka under omrörning i 5 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Häll upp sylten i en varm, ren burk och tillslut. Ställ kallt.
Förbered vaniljkrämen. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädden. Ta upp stången ur grädden. Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll grädden över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.
Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen i en skål och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ställ kallt.
Montera tårtan. Vispa grädden och skär tårtbottnen i tre delar. Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat och bred på halva satsen hallonsylt och halva satsen vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bred på resten av hallonsylten och vaniljkrämen.
Lägg på den sista bottnen och stryk på grädden. Lägg en stor del av grädden mitt på bottnen så att tårtan blir rund som en fotboll. Kavla ut den vita marsipanen och lägg marsipanlocket på tårtan. Skär runt kanterna så att den blir jämn.
Kavla ut den svarta marsipanen och skär 6 stycken femkantiga bitar (5 cm per sida). Stryk lite vatten på tårtan där de svarta marsipanbitarna ska sitta så det bildas ett fotbollsmönster.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.