Danska äppelmunkar

- Recept Hilda Kirkhoff
Till detta recept behöver du ett traditionellt munkjärn i gjutjärn, de finns att köpa nya men brukar dyka upp då och då på loppmarknader. Hemma hos mina föräldrar är det tradition att vi gräddar äppelmunkarna på vedspisen i vårt växthus – det smakar så ofantligt gott då. Självklart går de utmärkt att göra på spisen också.

12–15 munkar

2 timmar

Betyg (32 st)

Ingredienser

75 g smör + 50 g smör till gräddning
2 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk Dansukker Strösocker
1 citron, rivet skal
2 äpplen
1 msk kanel
3 msk Dansukker Strösocker + 1 dl att rulla i

Till servering
3 dl vispgrädde
½ msk Dansukker Strösocker
4–6 socker- och kanelskorpor
eventuellt äppelmos

Instruktioner

1. Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en skål och häll över mjölkblandningen.

3. Rör ner ägg, vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och rivet citronskal. Jäs smeten i rumsvärme under bakduk i 45 minuter.

4. Skala under tiden äpplena, skär dem i tärningar och blanda med kanel och socker i en skål.

5. Värm ett traditionellt munkjärn på spisen på medelvärme. Smörj in järnet i rikligt med smör så att munkarna inte fastnar.

6. Fyll varje hål i järnet med munksmeten och lägg en äppelbit på varje munk.

7. Använd en gaffel för att vända munkarna, rucka lite försiktigt så att de lossnar, smeten rinner ner och andra sidan gräddas. De ska vara gyllenbruna på undersidan. Grädda tills munkarna är genomgräddade och gyllene i färgen. Rulla dem genast i strösocker.

Till servering
1. Vispa grädde och socker till luftig konsistens.

2. Lägg upp munkarna, grädden, krossade kanel och sockerskorpor och spritsa eventuellt lite äppelmos. Garnera med ätbara blommor och blad om säsongen tillåter.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Kardemummabullesemla

Läckra semlor

Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.

Citrontarte

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Krabbelurer

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!