Citronparfait på knäckbotten och citronsås

Citronparfait på knäckbotten och citronsås, en perfekt kombination av sött och syrligt. Parfait ger ett härligt avslut på middagen och denna citronsås är läckert god.

5 portioner

1 timme + 6 timmar i frys

Betyg (144 st)

Ingredienser

Parfait
3 äggulor
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 dl vispgrädde
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
saften av 1 citron, gärna obesprutad

Mandel- och havreknäck
3/4 dl mandel
1 dl Dansukker Farinsocker
100 g smör
1 dl havregryn
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 nypa salt

Citronås
50 g smör
1 dl Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
saften av 1 citron, gärna obesprutad
1 dl grädde

Garnering
Citronmeliss

Instruktioner

Sätt ugnen på 200 °C.

Vispa äggulor och muscovadorörsocker poröst i en skål. Vispa grädden och tillsätt vaniljsocker och citronsaft. Vänd ner i äggsmeten.

Fördela smeten i en silikonform med kupoler eller välj valfri form. Ställ i frysen minst 6 timmar.

Gör under tiden mandel- och havreknäcken. Finhacka mandeln och rör samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i cirka 5-8 minuter, tills knäcken fått en gyllenbrun färg.

Låt knäcken svalna helt och bryt sedan till bitar.

Blanda alla ingredienserna till citronsåsen i en tjockbottnad kastrull och låt koka. Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Rör om då och då. Ställ för att svalna.

Lägg en bit knäck på en tallrik och ta ut citronparfaiten ur formarna. Lägg parfaiten på knäcken och häll över lite citronsås. Strö över små knäckbitar och garnera med en citronmeliss.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.