Ingredienser
225 g smör
300 g hackad mörk choklad 70 %
6 ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk mörk rom eller valfri likör
Mousse
50 g smör
275 g hackad choklad av valfri sort
3 äggulor
3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 äggvitor
2 dl vispgrädde
Glaze
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
100 g choklad
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 °C. Placera en plåt med vatten i längst ner i ugnen.
Klä en springform 20 cm i diameter med bakplåtspapper (kläm fast i botten så att smeten inte rinner ut).
Smält smöret, ta bort från plattan och häll i den hackade chokladen, rör tills det smälter.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.
Tillsätt romen och häll smeten i formen.
Baka i 50–60 minuter, tills kakan har stannat.
Ta ut kakan och låt svalna.
Mousse
Smält smöret, ta av från plattan och tillsätt den hackade chokladen.
Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker.
Tillsätt den smälta chokladen och rör runt.
Vispa äggvitorna hårt.
Vänd försiktigt ner äggvitan, en tredjedel i taget.
Vispa grädden och vänd försiktigt ned i moussen tills den är helt jämn.
Fördela moussen ovanpå den avsvalnade chokladkakan. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 6 timmar.
Glaze
Koka upp grädde och sirap i en liten kastrull. Ta av från plattan och tillsätt vaniljsocker och choklad.
Rör tills glazen är helt jämn och låt svalna.
Ta ut kakan från frysen och ställ på ett tårtfat.
Häll glazen på mitten av kakan och sprid ut den mot kanterna så det rinner ner lite.
Ställ tillbaka i frysen och ta fram kakan 20–25 minuter innan den ska ätas.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Pannkakor
Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!