Chokladtårta

cirka 12–14 bitar

2 timmar + 6 timmar

Betyg (60 st)

Ingredienser

225 g smör
300 g hackad mörk choklad 70 %
6 ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk mörk rom eller valfri likör

Mousse
50 g smör
275 g hackad choklad av valfri sort
3 äggulor
3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 äggvitor
2 dl vispgrädde

Glaze
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
100 g choklad

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C. Placera en plåt med vatten i längst ner i ugnen.

Klä en springform 20 cm i diameter med bakplåtspapper (kläm fast i botten så att smeten inte rinner ut).

Smält smöret, ta bort från plattan och häll i den hackade chokladen, rör tills det smälter.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.

Tillsätt romen och häll smeten i formen.

Baka i 50–60 minuter, tills kakan har stannat.

Ta ut kakan och låt svalna.

Mousse
Smält smöret, ta av från plattan och tillsätt den hackade chokladen.

Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker.

Tillsätt den smälta chokladen och rör runt.

Vispa äggvitorna hårt.

Vänd försiktigt ner äggvitan, en tredjedel i taget.

Vispa grädden och vänd försiktigt ned i moussen tills den är helt jämn.

Fördela moussen ovanpå den avsvalnade chokladkakan. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 6 timmar.

Glaze
Koka upp grädde och sirap i en liten kastrull. Ta av från plattan och tillsätt vaniljsocker och choklad.

Rör tills glazen är helt jämn och låt svalna.


Ta ut kakan från frysen och ställ på ett tårtfat.

Häll glazen på mitten av kakan och sprid ut den mot kanterna så det rinner ner lite.

Ställ tillbaka i frysen och ta fram kakan 20–25 minuter innan den ska ätas.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.