Chokladsnurra med mandel

Chokladsnurra med mandel är en lyxig vetebulle! Chokladsnurran innehåller en fyllning på mandelmassa som täckts med lent chokladsmör. Toppa med pärlsocker.

45-50 stycken

ca 2 timmar

Betyg (0 st)

Ingredienser

Vetedeg
50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
15-17 dl vetemjöl
1 1/4 dl Dansukker Vit Sirap
3 tsk kardemumma
150 g smör, rumstempererat

Fyllning
2 1/2 dl Dansukker Farinsocker
200 g mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
3 msk kanel, malen

Chokladsmör
2 2/4 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Ljus Sirap
2 msk Dansukker Glykossirap
2/3 tsk salt
260 g mörk choklad 70%
45 g smör, rumstempererat

Pensling
ägg+salt+vatten

Garnering
Dansukker Pärlsocker
kakaonibs eller grovt hackad mörk choklad

Instruktioner

Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och ägget och rör tills det löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och bearbeta tills degen är smidig, cirka 10 minuter. Plasta bunken och ställ kallt över natten eller låt jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter.

Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser till en jämn massa och ställ åt sidan.

Förbered chokladsmöret genom att värma grädde, sirap, glykossirap och salt och häll blandningen över den hackade chokladen. Mixa i smöret. Ställ kallt.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred först ut fyllningen i ett jämnt lager och sedan chokladsmöret ovanpå.

Vik degen dubbel på längden och skär ca 2 cm remsor och snurra remsorna runt dina fingrar. Lägg chokladsnurrorna med mandel i formar och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Sätt ugnen på 200°C.

Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Strö pärlsocker och eventuellt kakaonibs eller grovt hackad mörk choklad på snurrorna.

Grädda chokladsnurrorna i cirka 15-17 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.