Chokladmousse med Knäckflarn
- Recept Peter Dahlberg
En luftig och god chokladmousse tillsammans med ett klassiskt knäckflarn – något jag tror många känner igen från barndomens fikarep.
Genom att lägga upp flarnet på en kavel medan det fortfarande är varmt, kan du leka lite med formen och skapa ett böjt flarn.
Ingredienser
CHOKLADMOUSSE – 4 glas
100 g mörk choklad (55 %)
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
2 ekologiska äggulor
2 msk Strösocker från Dansukker
1 msk vatten
1 tsk vaniljextrakt
KNÄCKFLARN – c:a 20 st.
75 g smör
1 dl Strösocker från Dansukker (100 g)
1/4 dl Ekologisk Ljus Sirap från Dansukker (35 g)
1/4 ekologisk vispgrädde (25 g)
1 dl havregryn (35 g)
1 dl vetemjöl (60 g)
1/4 tsk bakpulver
1 tsk Vaniljsocker från Dansukker
50 g färska jordgubbar
1 kruka färsk mynta
Instruktioner
1. CHOKLADMOUSSE: Hacka chokladen fint i en skål. Värm upp 1 dl av vispgrädden och slå på chokladen. Rör samman till en jämn ganache. Vispa resten av vispgrädden fluffigt.
2. Koka upp Strösocker och vatten så sockret löser sig. Vispa upp äggulorna och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle. Vispa fluffigt. Rör ner chokladganachen i äggsmeten.
3. Vänd ner grädden lite i taget i chokladmoussen. Tillsätt vaniljextraktet. Häll upp moussen i fyra portionsglas. Låt stelna i kylskåp minst 2 timmar.
4. KNÄCKFLARN: Värm ugnen till 200 grader över- och undervärme. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och rör samman till en jämn smet.
5. Klicka ut smeten med hjälp av en tesked på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Ta ut plåten och låt flarnen vila någon minut innan du lyfter över dem på en kavel för att göra dem böjda. Låt flarnen svalna helt.
6. Ta ut Chokladmoussen ur kylen. Tryck ner ett Knäckflarn i Chokladmoussen. Tärna jordgubbarna och lägg dem i Knäckflarnet. Toppa med färsk mynta.
- Recept Peter Dahlberg - www.peterbakar.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag
Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!