Chokladkolatartlett med salt
- Recept Peter Dahlberg
Något jag älskar är kombinationen av salt och karamell. Salt och choklad är också gott, så varför inte göra en kombination av detta? En liten tartlett med chokladkola som är smaksatt med lite salt och toppad med en god chokladganache är inte fel!
Ingredienser
MÖRDEG
2 dl vetemjöl (120 g)
1/2 dl ekologiskt Florsocker från Dansukker (30 g)
100 g kallt smör
1 ekologisk äggula (18 g)
SALT CHOKLADKOLA
3/4 dl Glykossirap från Dansukker (105 g)
1 dl Strösocker från Dansukker(100 g)
1/2 dl vatten
2 msk kakao
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
1 tsk flingsalt
CHOKLADGANACHE
100 g mörk choklad 70%
1/2 dl ekologisk vispgrädde (50 g)
flingsalt till dekor
Instruktioner
1. MÖRDEG: Värm ugnen till 200 grader under- och övervärme.
2. Blanda vetemjöl och Florsocker i en skål eller i en matberedare. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen (eller kör i matberedare). Tillsätt äggulan och forma till en smidig deg. Platta till och plasta in. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
3. Tryck ut degen i små pajformar (á 10-13 cm i diameter), eller i små minipajer (á 3-4 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel.
4. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna.
5. SALT KOLASÅS: Blanda Glykossirap, Strösocker, vatten och kakao i en lagom stor kastrull. Låt smälta samman på hög värme, rör om då och då. När sockret smält, låt karamellen koka tills den blir 140 grader, utan att röra. Värm under tiden upp vispgrädden. Tillsätt grädden i karamellen (det kan bubbla en del, var försiktig) och låt koka samman i 10 minuter på svag värme. Tillsätt flingsaltet. Låt svalna något. Häll upp kolan i de små pajskalen.
6. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädden i en kastrull, undvik kokpunkten. Häll grädden över chokladen. Låt stå i någon minut. Blanda samman så chokladen smälter och ganachen är len. Toppa pajerna med chokladganchen och lite flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur.
- Recept Peter Dahlberg - www.peterbakar.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.