Chokladkaka med hallonmousse

- Recept Anne au Chocolat
En kaka till vår- och sommarfester! En chokladtårta med extra fyllighet från farinsockret i vackert samspel med den färgglada, sötsyrliga och sammetslena hallonmoussen. Ganska enkelt och ändå imponerande gott.

10-12 personer

Betyg (28 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Chokladkaka
80 g ekologisk mörk choklad
80 g ekologiskt smör
1 1/3 dl Dansukker EKO Farinsocker eller vanligt Farinsocker
1 nypa ekologiskt salt
2 ekologiska ägg, lätt uppvispade
1/2 msk ekologiskt vetemjöl

Hallonmousse
225 g ekologiska hallon, färska eller frusna
1 dl Dansukker EKO Socker
frön från ½ ekologisk vaniljstång
2 blad ekologisk gelatin
2 dl ekologisk vispgrädde

Dekoration
färska ekologiska hallon
ekologisk chokladkulor
ekologiska frystorkade hallon
ekologiska rostade hasselnötter

Instruktioner

Chokladkaka
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Hacka chokladen grovt. Smält smör i en gryta och tillsätt den hackade chokladen. Ta bort grytan från plattan och rör runt till chokladen smält. Rör i farinsockret och låt svalna lite. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och tillsätt lite åt gången. Vänd till sist ner mjölet. Häll smeten i en springform (20 cm) med bakplåtspapper och grädda kakan i ca. 15 minuter. Låt svalna helt.

Hallonmousse
Häll hallon, socker och vaniljfrö i en gryta och koka upp. Låt blandningen småkoka i 5 minuter. Lägg under tiden gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Häll hallonblandningen genom en finmaskig sil. Vrid ur vattnet från gelatinbladen och rör ner de i den varma hallonsaften. Låt hallonsaften svalna till ca 37 grader. Vispa grädden till ett lätt skum och vänd försiktigt ner grädden i saften, i 3 omgångar. Använd gärna plastfilm i springformen runt chokladkakan för finast resultat men det går bra med bara springformen. Om du använder plastfilm, frys kakan över natten. Kakan kan även stelna i kylen i ca 4 timmar.

Innan du serverar
Ta ut den frysta moussekakan ur plastfilmen och lägg kakan på ett serveringsfat. Placera kakan i kylen och låt tina långsamt i 3-4 timmar innan den dekoreras. Om kakan har stelnat i kylen utan kakplast, skär den försiktigt ur springformen och dekorera.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Våfflor med sylt och grädde

Våffeldagen

Den 25 mars firar vi Våffeldagen. Och vad passar då bättre än att bjuda på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet. 

Sachertårta

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.

Citrontarte

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!