Ingredienser
Pistagebotten
2 äggvitor, 50 g
1/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 dl pistagenötter, naturella
1/2 dl mandelmjöl
1/2 krm salt
1 dl Dansukker EKO Florsocker
Mangocurd
250 g mango, fryst
2 ägg
2 dl Dansukker Syltsocker
25 g smör
Cheesecake
3 äggulor
2 dl Dansukker EKO Florsocker
2 msk Dansukker Glykossirap
skalet av 1/2 citron
2 msk citronsaft
200 g färskost
100 g crème fraiche 34%
3 dl vispgrädde
Citronglaze
1 dl citronsaft
1 passionsfrukt
1 1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
Instruktioner
Gör pistagebotten och mangocurd dagen innan. Börja med pistagebotten och sätt ugnen på 175°C, varmluft.
Vispa upp äggvitorna och strösockret till ett fast skum. Finhacka pistagenötterna och blanda tillsammans med mandelmjöl, salt och florsocker.
Vänd försiktigt ner pistageblandningen i skummet och rör smeten jämn. Smörj en rund form, 18 cm i diameter och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna.
Gör mangocurden. Tina mangon och mixa till en jämn massa. Lägg mangon i en tjockbottnad kastrull tillsammans med ägg och syltsocker. Sätt kastrullen på plattan och vispa hela tiden tills det börjar tjockna. Tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning.
Ta kastrullen från värmen och sila mangocurden genom en finmaskig sil. Låt svalna och häll sedan curden i en rund silikonform, 18 cm i diameter. Ställ i frysen minst 2 timmar.
Gör cheesecaken. Vispa äggulor, florsocker och glykossirap poröst i en bunke. Tillsätt citronskal, citronsaft, färskost och crème fraiche. Vispa blandningen slät. Vispa grädden i en separat skål och vänd ner i blandningen.
Lägg pistagebotten i mitten av en rundel/löstagbar form, 20 cm i diameter, gärna med plastfilm runt, så den blir hög nog. Ta ut mangocurden från formen och lägg den över pistagebotten.
Använder du en rundel utan botten bör du ha plastfolie under och runt för att få så lite cheesecake utanför som möjligt. Häll över citroncheesecaken så att pistagebotten och mangocurden täcks på toppen och längs med sidorna. Ställ snabbt i frysen i ca 3 timmar.
Förbered citronglazen. Häll citronsaft, passionssaft, utan kärnor och gelésocker i en kastrull. Koka 1 minut och låt svalna. Ta ut cheesecaken och häll över glazen, ställ i frysen ytterligare någon timme.
Ta ut tårtan och ta bort formen och plastfilmen. Servera efter att tårtan stått i 10-15 minuter i rumstemperatur.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.