Ingredienser
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk havssalt
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl Dansukker Florsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
3 msk mörk rom
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
Skal från 1 apelsin, gärna obesprutad
Caneléformar 4,5 cm i diameter
(25 g smör och 25 g bivax till formarna, bivax kan man hitta på t ex. hemgjord.se)
Instruktioner
Dag 1
Blanda smör, mjölk och salt i en kastrull, tillsätt vaniljpulver och vaniljsocker. Hetta upp tills smeten nästan kokar. Dra kastrullen från plattan och låt svalna.
Sikta ner florsocker och mjöl i en bunke.
Rör ihop ägg och äggulor försiktigt med en gaffel. Blanda ner äggen i mjöl- och sockerblandningen och rör ner mjölkblandningen lite i taget med en slickepott. Om det har blivit lite klumpar kan smeten silas.
Tillsätt rom, muscovadorörsocker och apelsinskal och rör ihop.
Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen minst ett dygn.
Dag 2
Sätt ugnen på 250 °C.
Smält smör och bivax till formarna på låg värme i en kastrull. Värm formarna en stund i ugnen, annars blir det för mycket bivax på kanterna. Fyll den första formen med bivaxblandningen, tänk på att täcka hela formen. Häll sedan över i nästa form, och nästa… Ställ formarna upp och ner och låt dem rinna av lite. Låt svalna i kylen i cirka 10 minuter.
Ta ut smeten från kylen och häll upp i formarna och lämna cirka 5 mm till kanten.
Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 175 °C.
Grädda i 60 - 90 minuter. Ta ut en kaka och lossa från formen. Kakan ska vara brun på utsidan men lite krämig i mitten. Ta ut kakorna och lossa dem från formarna. Förvara dem luftigt så den knapriga ytan inte förstörs.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.