Butterkaka med blåbär

Denna butterkaka med härlig vaniljkräm har toppats med hemgjord blåbärssylt. Kan det bli bättre? Vanilj och blåbär matchar varandra perfekt!

ca 12 bitar

PT2H
PT0M
Vetebröd

ca 2 tim

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Blåbärssylt
250 g blåbär
125 g Dansukker Syltsocker

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse
25 g rumstempererat smör

Vetedeg
25 g jäst
2 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
1 tsk kardemummakärnor, stötta
75 g smör, rumstempererat
1 ägg
7-8 dl vetemjöl
1/4 tsk salt

Kanelfyllning
50 g smör, rumstempererat
4 msk Dansukker Farinsocker
2 tsk kanel, malen
1/2 msk majsstärkelse

Pensling
ägg + salt + vatten

Instruktioner

Börja med blåbärssylten. Skölj och rensa blåbär. Blanda bär och socker i en kastrull och koka i 7–10 minuter. Skumma och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Gör sedan vaniljkrämen. Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk.

Ta upp vaniljstången. Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst. Häll vaniljmjölken över äggsmeten under uppvispning.

Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och förvara i kylen.

Gör vetedegen. Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt sirap, kardemumma, smör, ägg och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.

Gör under tiden kanelfyllningen. Vispa ihop smör, farinsocker, kanel och majsstärkelse.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut till en rektangulär platta, ca 30x45 cm, och bred på kanelfyllningen. Rulla samman och skär i ca 4 cm bitar. Ställ bullarna glest i en springform på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme, till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme. Pensla med uppvispat ägg och spritsa vaniljkräm i mitten av varje bulle. Klicka ut en sked blåbärssylt vid vaniljkrämen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 25-30 min. Låt kakan svalna och lossa sedan försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Låt svalna på galler.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.