Bugg med lime och kardemumma
- Recept Hilda Kirkhoff
”Snudd på bedårande”, sa Elisabeth och Johan. ”Det här hade Birgitta tyckt om.”
De orden lever jag på länge! När det var dags för avsnittet med småkakor i Hela Sverige bakar var jag förväntansfull och laddad – det var denna tävling jag sett fram emot allra mest. Jag överträffade nog mig själv med mina jitterbuggar, så snygga blev de. Limen bryter av fint
mot den söta marängen, och kardemumman ger en härlig textur.
Ingredienser
Mördeg
200 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Florsocker, gärna ekologiskt
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 äggulor
Maräng
2 äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker
Smaksättning
2 msk mortlade kardemummakärnor
2 limefrukter, rivet skal
175 grader (varmluftsugn)
Instruktioner
1. Blanda smör, mjöl, florsocker och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt äggulorna mot slutet. Vänd upp på lätt mjölat bakbord och knåda till en deg. Plasta in mördegen och lägg den 20–30 minuter i kylen.
2. Vispa äggvitorna och hälften av strösockret med elvisp. Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
3. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rektangel. Bred ut marängen ovanpå, strö över kardemumma och rivet limeskal.
4. Rulla ihop allt till en rulle med bakplåtspapper runtom. Lägg rullen i frysen i cirka 20 minuter.
5. Ta fram rullen och låt den tina något. Skär sedan 1–2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 20 minuter.
Tips!
Vispa inte marängen för hårt så får du en snyggare och jämnare kaka.
- Recept Hilda Kirkhoff
Copyright/fotograf: Frida Wismar
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.