Bugg med lime och kardemumma
- Recept Hilda Kirkhoff
”Snudd på bedårande”, sa Elisabeth och Johan. ”Det här hade Birgitta tyckt om.”
De orden lever jag på länge! När det var dags för avsnittet med småkakor i Hela Sverige bakar var jag förväntansfull och laddad – det var denna tävling jag sett fram emot allra mest. Jag överträffade nog mig själv med mina jitterbuggar, så snygga blev de. Limen bryter av fint
mot den söta marängen, och kardemumman ger en härlig textur.
Ingredienser
Mördeg
200 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Florsocker, gärna ekologiskt
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 äggulor
Maräng
2 äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker
Smaksättning
2 msk mortlade kardemummakärnor
2 limefrukter, rivet skal
175 grader (varmluftsugn)
Instruktioner
1. Blanda smör, mjöl, florsocker och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt äggulorna mot slutet. Vänd upp på lätt mjölat bakbord och knåda till en deg. Plasta in mördegen och lägg den 20–30 minuter i kylen.
2. Vispa äggvitorna och hälften av strösockret med elvisp. Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
3. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rektangel. Bred ut marängen ovanpå, strö över kardemumma och rivet limeskal.
4. Rulla ihop allt till en rulle med bakplåtspapper runtom. Lägg rullen i frysen i cirka 20 minuter.
5. Ta fram rullen och låt den tina något. Skär sedan 1–2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 20 minuter.
Tips!
Vispa inte marängen för hårt så får du en snyggare och jämnare kaka.
- Recept Hilda Kirkhoff
Copyright/fotograf: Frida Wismar
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Rabarberdags
Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gör din egen glass
Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika
Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Tårtor till vårens fester och firanden
Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Goda grillsåser, marinader och rubs
Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Baka i långpanna
Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.