Blodgrape-tarte med italiensk maräng
- Recept Hilda Kirkhoff
I tredje avsnittet av Hela Sverige bakar hade jag med en variant på denna tarte och jag var
så förväntansfull. När tiden var ute märkte jag att tarten inte satte sig som den skulle – jag hade för lite gelatin i krämen. Under tävlingen hade vi en annan storlek på gelatinbladen än den som vi hemmabagare är vana vid, men det misstaget skulle jag inte göra om i kommande tävlingar!
Ingredienser
Mördeg
1 dl Dansukker Florsocker, gärna ekologiskt
3 ½ dl vetemjöl
120 g kallt smör
½ krm hjorthornssalt
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 äggulor (spara vitorna)
Blodgrapekräm
1 ½ gelatinblad
1 ½ dl pressad blodgrapefruktsaft
1 3/4 dl Dansukker Strösocker
ev några droppar röd karamellfärg
2 dl vatten
½ dl majsstärkelse
3 äggulor
30 g osaltat smör
Italiensk maräng
5 äggvitor
2 ½ dl Dansukker Strösocker
¾ dl vatten
ev några droppar röd karamellfärg
Dekoration
färska bär
190 grader (varmluftsugn)
Instruktioner
Mördeg
1. Mixa florsocker, vetemjöl, smör, hjorthornssalt och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt en äggula i taget och mixa snabbt mellan varven.
2. Vänd upp mördegen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen
mellan två bakplåtspapper till en 3 mm tunn platta. Lägg i kylen och låt vila i minst 30 minuter.
3. Ta ut mördegsplattan och klä en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen och ställ in formen i frysen i 15 minuter. Grädda därefter i 8–10 minuter.
Blodgrapekräm
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka upp grapefruktsaft, socker, karamellfärg och 1 dl av vattnet i en kastrull.
3. Vispa resterande vatten, majsstärkelse och äggulor i en bunke.
4. Tillsätt den varma grapefruktsaften i bunken med äggblandningen. Blanda väl och häll sedan tillbaka i kastrullen. Red under omröring på medelvärme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!
5. Häll över krämen i en skål och tillsätt urkramat gelatinblad. Lägg till sist i smöret, rör runt och låt svalna. Fyll pajskalet med krämen och ställ i kylen.
Italiensk maräng
1. Lägg äggvitorna i en ren bunke.
2. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. När sockerlagen är 110 grader, börja vispa äggvitorna på medelhastighet. Använd gärna en köksassistent så du kan hålla koll på sockerlagens temperatur under tiden.
3. När sockerlagen är 121 grader, häll ner den i äggvitan i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa marängen tills den är följsam, glansig och kall. Vänd ev ner karamellfärg. Spritsa eller bred ut marängsmeten över tarten. Bränn av marängen med gasolbrännare.
- Recept Hilda Kirkhoff
Copyright/fotograf: Frida Wismar
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Pannkakor
Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!