Blodgrape-tarte med italiensk maräng

- Recept Hilda Kirkhoff
I tredje avsnittet av Hela Sverige bakar hade jag med en variant på denna tarte och jag var så förväntansfull. När tiden var ute märkte jag att tarten inte satte sig som den skulle – jag hade för lite gelatin i krämen. Under tävlingen hade vi en annan storlek på gelatinbladen än den som vi hemmabagare är vana vid, men det misstaget skulle jag inte göra om i kommande tävlingar!

8 portioner

PT1H

ca 2 timmar + tid att sätta sig i kyl

Betyg (2 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Mördeg
1 dl Dansukker Florsocker, gärna ekologiskt
3 ½ dl vetemjöl
120 g kallt smör
½ krm hjorthornssalt
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 äggulor (spara vitorna)

Blodgrapekräm
1 ½ gelatinblad
1 ½ dl pressad blodgrapefruktsaft
1 3/4 dl Dansukker Strösocker
ev några droppar röd karamellfärg
2 dl vatten
½ dl majsstärkelse
3 äggulor
30 g osaltat smör

Italiensk maräng
5 äggvitor
2 ½ dl Dansukker Strösocker
¾ dl vatten
ev några droppar röd karamellfärg

Dekoration
färska bär

190 grader (varmluftsugn)

Instruktioner

Mördeg
1. Mixa florsocker, vetemjöl, smör, hjorthornssalt och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt en äggula i taget och mixa snabbt mellan varven.

2. Vänd upp mördegen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen
mellan två bakplåtspapper till en 3 mm tunn platta. Lägg i kylen och låt vila i minst 30 minuter.

3. Ta ut mördegsplattan och klä en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen och ställ in formen i frysen i 15 minuter. Grädda därefter i 8–10 minuter.

Blodgrapekräm
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka upp grapefruktsaft, socker, karamellfärg och 1 dl av vattnet i en kastrull.

3. Vispa resterande vatten, majsstärkelse och äggulor i en bunke.

4. Tillsätt den varma grapefruktsaften i bunken med äggblandningen. Blanda väl och häll sedan tillbaka i kastrullen. Red under omröring på medelvärme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!

5. Häll över krämen i en skål och tillsätt urkramat gelatinblad. Lägg till sist i smöret, rör runt och låt svalna. Fyll pajskalet med krämen och ställ i kylen.

Italiensk maräng
1. Lägg äggvitorna i en ren bunke.

2. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. När sockerlagen är 110 grader, börja vispa äggvitorna på medelhastighet. Använd gärna en köksassistent så du kan hålla koll på sockerlagens temperatur under tiden.

3. När sockerlagen är 121 grader, häll ner den i äggvitan i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa marängen tills den är följsam, glansig och kall. Vänd ev ner karamellfärg. Spritsa eller bred ut marängsmeten över tarten. Bränn av marängen med gasolbrännare.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.