Ingredienser
Pajdeg
180 g saltat smör, rumstempererat
250 g Dansukker Strösocker
280 g vetemjöl
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk grovmalen kardemumma
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
Fyllning
700 g frysta blåbär
30 g potatismjöl
På pajen
1 äggvita och lite vatten
30 g Dansukker Strösocker
Vaniljsås
1 liter vispgrädde, 40%
1 liter mjölk, 3%
6 2/3 dl Dansukker Strösocker
ca 20 äggulor (300 g)
2 vaniljstänger
Instruktioner
1. Blanda frysta blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
2. Vispa ihop alla torra ingredienser. Arbeta sedan i smöret till en sandliknande deg och tillsätt därefter äggen i omgångar.
3. Dela degen på 2 delar och plasta in. Låt vila i kylen i en timme.
4. Sätt ugnen på 170 grader.
5. Ta ut degarna och knåda smidigt. Kavla ut två stycken rundlar.
6. Klipp papper och lägg i botten på formen.
7. Lägg en rundel i formen och tryck upp degen strax över kanten. Spara överbliven deg.
8. Rör runt i blåbärsbunken och häll blåbären i formen.
9. Lägg över den andra rundeln och nyp ihop degen på kanterna.
10. Vispa upp äggvita och vatten lite för hand. Pensla pajen och strö över ett tunt lager med socker.
11. Baka i ugnen i cirka 40 minuter.
12. Gör under tiden vaniljsåsen. Rör ihop äggula och socker i en bunke.
13. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
14. Sjud upp grädde, mjölk, vaniljfrön och stänger.
15. Slå över hälften av vätskan över gulorna och vispa ihop tills det löses upp lite.
16. Häll vätskan tillbaka i kastrullen och rör med en slickepott över värme tills såsen nått 84 grader och tjocknar.
17. Dra såsen åt sidan, mixa såsen med en stavmixer och sila av i en bunke.
18. Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.
- Recept Tea Malmegård - @teamalmegard
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag
Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!