Blåbärspaj med vaniljsås

- Recept Tea Malmegård
Blåbärspaj med vaniljsås, finns det något godare? Sommarens favorit!

16 bitar

Ca 2 timmar

Betyg (16 st)

Ingredienser

Pajdeg
180 g saltat smör, rumstempererat
250 g Dansukker Strösocker
280 g vetemjöl
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk grovmalen kardemumma
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
1 äggula

Fyllning
700 g frysta blåbär
30 g potatismjöl

På pajen
1 äggvita och lite vatten
30 g Dansukker Strösocker

Vaniljsås
1 liter vispgrädde, 40%
1 liter mjölk, 3%
6 2/3 dl Dansukker Strösocker
ca 20 äggulor (300 g)
2 vaniljstänger

Instruktioner

1.    Blanda frysta blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
2.    Vispa ihop alla torra ingredienser. Arbeta sedan i smöret till en sandliknande deg och tillsätt därefter äggen i omgångar.
3.    Dela degen på 2 delar och plasta in. Låt vila i kylen i en timme.
4.    Sätt ugnen på 170 grader.
5.    Ta ut degarna och knåda smidigt. Kavla ut två stycken rundlar.
6.    Klipp papper och lägg i botten på formen.
7.    Lägg en rundel i formen och tryck upp degen strax över kanten. Spara överbliven deg.
8.    Rör runt i blåbärsbunken och häll blåbären i formen.
9.    Lägg över den andra rundeln och nyp ihop degen på kanterna.
10.    Vispa upp äggvita och vatten lite för hand. Pensla pajen och strö över ett tunt lager med socker.
11.    Baka i ugnen i cirka 40 minuter.  
12.    Gör under tiden vaniljsåsen. Rör ihop äggula och socker i en bunke.
13.    Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
14.    Sjud upp grädde, mjölk, vaniljfrön och stänger.
15.    Slå över hälften av vätskan över gulorna och vispa ihop tills det löses upp lite.
16.    Häll vätskan tillbaka i kastrullen och rör med en slickepott över värme tills såsen nått 84 grader och tjocknar.
17.    Dra såsen åt sidan, mixa såsen med en stavmixer och sila av i en bunke.
18.    Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.