Ingredienser
Mördeg
2 dl Dansukker Florsocker
4 1/2 dl vetemjöl
180 g smör
1 ägg
Blåbärssylt
250 g frysta eller färska blåbär
30 g citronjuice
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker
Mazarinmassa
250 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
2 ägg
3 äggulor
Glasyr
1/2 dl mjölk
40 g smör
6 dl Dansukker Florsocker
Instruktioner
1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
2. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra mazarinformarna. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
4. Stoppa in pajskalen i frysen i 20 minuter.
5. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
6. Nagga degen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
7. Gör blåbärssylten. Koka alla ingredienser under omröring i cirka 5 minuter.
8. Ställ åt sidan och låt svalna. Fyll på spritspåse.
9. Förbered mazarinmassan. Blanda mandelmassa med smör till välblandat, blanda i ett ägg i taget tills du får en slät mazarinmassa.
10. Fyll skalet först med 2/3 av blåbärssylten och täck sedan sylten med smeten.
11. Grädda vidare i cirka 15 minuter på 170 grader tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna av.
12. Gör glasyren. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
13. Stryk den resterande blåbärssylten tunt över den avsvalnade pajen.
14. Häll därefter på glasyren och marmorera försiktigt in sylten i glasyren. Låt stelna.
- Recept Tea Malmegård - @teamalmegard
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.