Baskisk cheesecake med blåbärskompott

- Recept köket.se
Den här cheesecaken med den enkla blåbärskompotten är totalt beroendeframkallande! Passar utmärkt att bjuda på till dessert, fika och kalas. Var inte rädd för den brända ytan, det är precis så som du vill ha en baskisk cheesecake.

50 min + kyltid

Betyg (36 st)

Ingredienser

Cheesecake
900 g färskost
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
6 ägg
2 tsk citronsaft
5 dl vispgrädde
5 msk vetemjöl
1 tsk salt

Blåbärskompott
250 g frysta blåbär
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/2 citron, saften av

Instruktioner

Sätt ugnen på 240 °C, under- och övervärme.

Klä en 24 cm stor springform med bakplåtspapper, och låt pappret sticka upp över kanten ca 8 cm då kakan blir högre än själva formen när den gräddats. Ställ formen på en ugnsplåt.

Vispa färskost och socker krämigt med elvisp tills sockerkristallerna har smält.

Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt finrivet skal av en citron och även saften. Vispa lite till.

Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en separat bunke. Tillsätt 1 dl grädde och blanda till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av grädden och blanda väl.

Tillsätt gräddblandningen till färskostblandning och vispa ihop på låg hastighet.

Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Toppen på cheesecaken ska bli gyllenbrun eller bränd och kakan ska vara rejält dallrig i mitten när du tar ut den.

Låt svalna i rumstemperatur och sedan låt stelna i kylen i minst 5 timmar.

Gör blåbärskompotten. Ha i blåbären, syltsockret och citronsaften i en tjockbottnad kastrull. Låt koka ihop på medelvärme.

Ställ åt sidan och låt svalna. Häll upp i en burk och ställ i kylen till servering eller servera ljummen till cheesecaken!

Den här cheesecaken får gärna stelna i kylen över natten - så den passar perfekt att förbereda dagen innan.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelader

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Kardemummabullesemla

Läckra semlor

Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.

Citrontarte

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Krabbelurer

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!