Ingredienser
Ingredienser (kladdkaka):
300 g smör
4,5 dl Dansukker Rörsocker strö
3 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
6 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 krm salt
Instruktioner
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Ingredienser (baklavatopping):
150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)
1 tsk malen kanel
50 g smält smör
125 g filodeg
Ingredienser (sirap):
45 g vatten
50 g Dansukker Strösocker
50 g Dansukker Mörk Sirap
zest från en apelsin
Gör såhär:
1. Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna. Rör om hela tiden så att de bara får en gyllene yta.
2. Hacka alla nötter eller kör i en mixer. Blanda nötterna med kanel.
3. Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.
4. Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.
5. Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter.
6. Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull. Riv ner det yttersta skalet från apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.
7. Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.
8. Låt baklavan stå till sig, gärna över natten. Sedan är det bara att njuta!
Recept Camilla Hamid för Dansukker
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.