Ingredienser
50 g jäst för söta degar.
5 dl mjölk, fingervarm 37 grader
14–15 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 msk kanel, malen
2 äpple
2 msk maizena mjöl (majsstärkelse)
Pensling och garnering
1 ägg, uppvispat
Dansukker Pärlsocker
Instruktioner
1. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över den fingerljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 13 dl, allt smör i bitar, socker, salt och kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl.
3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
4. Gör under tiden fyllningen. Rör samman smör med socker och kanel.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.
6. Bred ut fyllningen. Kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn. Blanda dem med majsstärkelsen och fördela över degen. (Majsstärkelse suger upp saften från äpplet så att bullarna inte blir kladdiga).
7. Rulla ihop varje rektangel till en rulle och skär i 2-3 cm bitar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
8. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.
Recept Birgit Nilsson Bergström, Hembakningsrådet
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Glögg och godsaker
Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.