Äppelrutor med mandelmassa

Testa dessa saftiga äppelrutor med mandelmassa, så goda! Mjuk sockerkaka fylld med kaneläpplen och mandelmassa. Toppad med glasyr och rostade mandlar.

Cirka 30 bitar

Cirka 1,5 timme

Betyg (193 st)

Ingredienser

Kaneläpple
3 äpplen, valfri sort
2 msk Dansukker Rörsocker
2 tsk kanel
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Sockerkaka
150 g smör, rumstempererat
2 dl Dansukker Florsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
Fyllning
75 g smör
150 g mandelmassa
2 msk mjölk
Glasyr
4 dl Dansukker Florsocker
1 msk färskpressad citron
2 msk vatten
Garnering
1 dl hackad, rostad mandel

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C.

Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg i en skål tillsammans med rörsocker, kanel och vaniljsocker. Rör om så att äpplena täcks med kanelsocker. Ställ åt sidan.

Förbered sockerkakan. Skär smöret i mindre bitar och vispa tillsammans med florsocker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Vänd ner i smörblandningen. Tillsätt mjölken och rör om.

Smöra en bakform, cirka 20x25 cm och häll ner smeten. Fördela äppelskivorna i sockerkaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

Gör fyllningen. Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop och tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet.

Ta ut äppelkakan ur ugnen och låt den svalna 5 minuter. Gör hål i den varma äppelkakan och klicka i fyllningen. Låt svalna helt.

Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Hacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna.

Ringla över glasyren på den kalla kakan och strö över den rostade mandeln.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.