Äppel- och vaniljfyllda pajer

Äppel- och vaniljfyllda smördegspajer. Ta en tugga och få allt i ett, smörstekta kaneläpplen och hemgjord vaniljkräm omsluten av en krispig pajdeg.

10 pajer

Ca 1 timme

Betyg (83 st)

Ingredienser

Vaniljkräm
2 äggulor
3 msk Dansukker Strösocker
1 msk majsstärkelse
1 1/4 dl grädde
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
10 g smör, rumstempererat

Pajdeg
10 smördegsplattor

Äppelfyllning
3 äpplen
20 g smör
3/4 dl Dansukker Farinsocker
1 1/2 tsk kanel, malen
1 nypa salt

Garnering
1 äggvita
Dansukker Rörsocker Strö

Instruktioner

Börja med vaniljkrämen. Vispa äggulor, socker och majsstärkelsen poröst. Koka upp grädde, vaniljsocker och sirap och häll över äggsmeten.

Häll tillbaka smeten i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat.

Häll vaniljkrämen i en skål och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ställ kallt.

Sätt ugnen på 200 °C. Ta ut smördegsplattorna från frysen och lägg dem på en plåt för att tina.

Förbered äppelfyllningen. Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i små kuber. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt äpplena, farinsocker, kanel och en nypa salt. Rör om och stek i cirka 2 minuter. Ställ för att svalna.

Lägg 1 matsked vaniljkräm på en sida av smördegsplattan. Lägg sedan 1 matsked äppelfyllning ovanpå. Vik över den andra sidan över fyllningarna och nyp ihop kanterna med en gaffel.

Vispa upp äggvitan och pensla över pajerna. Strö över rörsocker. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10-12 minuter.

Servera pajerna när de svalnat något.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Julgodis

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Saffranscones

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Citron- och ingefärsmarmelad

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Sagolik chokladtårta

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Vintersaga

Glögg och godsaker

Gör dina egna glöggtryfflar och annat gott. Massor av inspiration till en mysig hemmakväll.