Ingredienser
1 mogen apelsin
1 stort eller 2 små ägg
1,25 dl Dansukker Svenskt Strösocker
0,5 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
200 g mandelmjöl
Kärleksmumsglasyr
75 g smör
0,75 dl vätska (välj mellan vatten/mjölk/kaffe)
1 dl kakao
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2,5 dl Dansukker Florsocker
Kokosflingor till garnering
Instruktioner
Gör såhär:
1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure. Ställ åt sidan.
5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
6. Vispa ägg, strösocker och Muscovadorörsocker till en riktigt fluffig smet.
7. Ha i apelsinpurén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
8. Sikta till sist ner mandelmjölet och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
9. Täck din form, cirka 25x32 cm med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är genomgräddad.
11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren.
12. Smält smöret och låt svalna.
13. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
14. Bred ut glasyren över kakan. Garnera med kokosflingor.
15. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
16. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Recept Camilla Hamid för Dansukker
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag
Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!