Vit Sirap
Vit Sirap är utmärkt att använda när du bakar vetebröd och bullar. Vetebröden och bullarna håller sig mjuka och färska längre och blir dessutom lite godare. Vit Sirap går också utmärkt att använda i godis, glass och andra desserter, matlagning och till pizza för att få en mjuk och luftig botten. Vit Sirap är den ljusaste sirapen och har en god söt smak.
Sirap (sockersirap) erhålls genom blandning av olika sidoströmmar som erhålls vid tillverkning av vitt socker från bet- eller rörsocker. Sirap är en trögflytande lösning som består av socker (sackaros), druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Kombinationen av de olika sockerarterna förhindrar kristallisation och det mycket höga sockerinnehållet på ca 80 % garanterar lång hållbarhetstid.
Sirap tillverkas i olika kvaliteter genom att de olika sidoströmmarna blandas på olika sätt och på så sätt kan man få fram variationer avseende på färg och smak. Färg och smaken kommer huvudsakligen från mindre mängder mineralsalter och andra ämnen som finns naturligt i råvaran, men salt kan behövas tillsättas för att rätt smakprofil ska erhållas. Varje kvalitet är avpassad till sitt speciella användningsområde. Sirap som produkt är speciellt användbar vid bakning, men används även till konfektyrprodukter, glass och desserter.
Förutom att ge söt smak har Sirap en del funktionella fördelar, främjar jäsningen i bröd, ger en fin bakyta/skorpa på brödet, gör bröden mustigare, saftigare och färska längre och är en utmärkt smaksättare och smakförstärkare i olika typer av maträtter.
Sirapsflaskan från Dansukker är transparent vilket gör det enklare att dosera och korken hindrar läckage och spill.
Mått och vikt: Sirap
1 dl = 140 g
1 msk = 20 g
1 tsk = 7 g
Tips
- Även du som vill baka sockerfritt matbröd bör tillsätta 2 msk sirap till en 1/2 liter degvätska. Jästen "äter upp" sirapen under jäsningen så brödet är sockerfritt när det är färdigt. Prova, du märker en klar skillnad mot att inte ha sirap i degen.
Näringsvärde per 100 g
Energi | 1360 kJ/320 kcal |
Fett | 0 g |
- varav mättat fett | 0 g |
Kolhydrat | 80 g |
- varav sockerarter | 80 g |
Protein | 0 g |
Salt | 0,02 g |
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Pannkakor
Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!