Doften av nybakade kanelbullar. Finns det något bättre?
Den klassiska, svenska kanelbullen etablerade sig som en lyxvariant av vetebrödet under 1950-talet. Så småningom skulle vartenda hushåll se till att ha en påse redo i frysen. Numer är kanelbullen en given del av ”the Swedish fika”, serverad på trendiga caféer från London till Sydney och New York.
Den där kanelbullen till kaffet är som bekant en höjdare vilken dag som helst, men den 4 oktober är den helt enkelt ett måste. I över 20 år nu har vi firat Kanelbullens dag – så ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!
50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererat
150 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
3 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Fyllning
200 g smör
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Brun Farin Strö
3 msk kanel
Pensling
Ägg + salt + vatten
Garnering
Dansukker Svenskt Pärlsocker
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kardemumma, smör och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman smör, brun farin strö och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med ägg som är uppvispat med lite salt och vatten. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
ca 15 bullar
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 krm salt
75 g smält smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
3 tsk kanel
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 dl Dansukker Svenskt Brun Farin Strö
Pensling
1 ägg
Garnering
Dansukker Svenskt Pärlsocker
Sätt ugnen på 225°C, över- och undervärme. Rör ihop alla torra ingredienser. Tillsätt smält smör, mjölk och sirap och rör ihop degen.
Kavla ut degen tunt till en rektangel. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut på degen. Rulla ihop och skär upp cirka 2 cm breda bullar. Lägg i bullformar och pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10–12 minuter.
Bulldeg
30 g jäst
2 dl mjölk
200 g skalade morötter
1 ägg
0,5 dl Dansukker Farinsocker
0,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
7,5 – 8,5 dl vetemjöl
0,5 tsk riven muskotnöt
100 g rumsvarmt smör
1 ägg, till pensling
Fyllning
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl maizena
250 g rumsvarmt smör
3/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk kanel
Frosting
85 g smör rumsvarmt
200 g färskost kylskåpskall
150 g Dansukker Florsocker
2 morötter
Zesten av 1 citron
Smula jästen i en bunke till en bakmaskin eller degblandare.
Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen, rör tills jästen löst upp sig.
Riv morötterna fint och pressa ur en del av saften.
Blanda ner morötter, ägg, socker, salt, kanel, muskot och 7,5 dl vetemjöl. Kör ihop degen med degkrok på låg hastighet. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter tills den känns elastisk och fin. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns för kladdig.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och täck med en ren bakduk. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Lägg alla ingredienser till fyllningen i en bunke och kör ihop med bakmaskin eller elvisp.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×30 cm. Bre över ett jämnt lager av fyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i 18 jämnstora bitar.
Smörj en ugnsform med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg bullskivorna i formen med snittytan uppåt och täck med bakduk. Låt jäsa 2 timmar.
Värm ugnen till 180°C.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och baka sedan i ugnen i 30-35 minuter tills de är djupt gyllene och glansiga. Låt svalna.
Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät, fluffig frosting. Lyft ur bullarna ur formen och bre frosting över dem. Toppa med tunna remsor morötter som du gör med en skalare eller mandolin och finriven citronzest.
- Recept Elsa Billgren och Sofia Wood
2 dl mjölk, kall (ev mjölkfritt)
1/2 dl aquafaba (spad från en burk kokade kikärtor)
20 g jäst
150 g smör, rumsvarmt (ev mjölkfritt)
1 dl majsstärkelse, t ex Maizena
1 1/2 dl potatismjöl
3 dl rismjöl
1 dl durramjöl
1/2 tsk salt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 msk fiberhusk
Utbakning
rismjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt (ev mjölkfritt)
100 g mandelmassa
3 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Pensling & garnering
1 ägg, uppvispat
Dansukker Pärlsocker
1. Häll mjölk och aquafaba i en bunke (gärna i en köksmaskin), smula ner jästen och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna – utom fiberhusk – och blanda eller vispa med elvisp, till en slät smet. Tillsätt fiberhusken under vispning och fortsätt vispa degen i ca 3 minuter. Så här långt ska degen vara ganska lös.
2. Täck bunken med plast och ställ in i kylskåpet i 8-12 timmar.
3. Gör fyllningen: riv mandelmassan och rör samman med övriga ingredienser.
4. Stjälp upp degen på lätt rismjölat bakbord och mjöla även lite ovanpå degen. Kavla försiktigt ut till en rektangel, 30 x 20 cm. Bred ut fyllningen och rulla samman.
5. Skär rullen i 12-15 bitar. Lägg dem i bullformar och ställ på en plåt.
6. Sätt ugnen på 230-250 grader. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker.
7. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Recept: Hembakningsrådet
Foto: Katja Ragnstam
cirka 45 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererat
150 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Fyllning
200 g smör
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
3 msk kanel
Pensling
Ägg
Garnering
Dansukker Pärlsocker
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kardemumma, smör och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman smör, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
cirka 40 stycken
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 krm salt
3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker eller Vit Sirap
1 tsk mald kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning
50 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Brun Farin Strö
1 msk kanel
Pensling
ägg
Garnering
Dansukker Pärlsocker
Småkaksformar
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
Blanda i saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Skär plattan i 3 bitar. Rulla samman varje bit till en rulle som skärs i bitar. Lägg i små pappersformar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Tycker du inte om kanel kan du fylla bullarna med något av följande alternativ i stället:
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk vaniljsocker eller
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 2 tsk kardemumma eller
25 g smör eller margarin, 75 g riven mandelmassa eller
1 dl apelsinmarmelad eller
1 dl russin
4 portioner
3 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Svenskt Strösocker
1 krm salt
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk
1 msk smält smör
1 ägg
smör till stekning
Fyllning
50g rumsvarmt smör
1 dl Dansukker Farinsocker
2 tsk kanel
Spritspåse
Garnering
Dansukker Pärlsocker och/eller Dansukker Ljus Sirap
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och smör och vispa till en slät smet.
Rör ihop ingrendienserna till fyllningen och fyll i en spritspåse. Klipp av en liten bit av tippen på spritspåsen.
Smält smör i en stekpanna på medelvärme. Klicka i smeten och stek en halv minut. Spritsa fyllningen i en spiral på varje pannkaka så att det ser ut som en kanelbulle. Stek ytterligare i cirka en halv minut till smeten stelnat och vänd. Torka av pannan mellan omgångarna.
Servera med pärlsocker eller ljus sirap.
Ca 35-40 bitar
Focaccia
25 g jäst
3 dl mjölk
100 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Vit Sirap
2 tsk kardemumma
ca 10 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Fyllning
150 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl Dansukker Farinsocker
3/4 msk kanel
1 1/2 tsk kardemumma
Till formen
olja
Garnering
Dansukker Pärlsocker
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig. Tillsätt smör, sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Bearbeta degen i minst 5 minuter. Om du knådar för hand dubblar du tiden.
Tillsätt saltet och mer vetemjöl om det behövs. Degen ska släppa från sidorna. Arbeta degen några minuter till. Låt degen jäsa övertäckt i ca 20-30 minuter.
Rör samman ingredienserna till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen någon minut. Smörj en form med olja, cirka 24 x 30. Lägg i degen och tryck ut den med händerna och gör flera djupa hål över allt. Klicka i fyllningen i hålen.
Låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter under bakduk eller plastfolie.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda kanelbullefocaccian i ca 20 minuter.
Ca 15 bitar
Banankaka
3 bananer
3 ägg
1 3/4 dl rapsolja
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
1 1/2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
Kanelbulleripple
30 g smör
2 tsk kanel
3 msk Dansukker Brun Farin Strö
Till formen
olja
Garnering
Dansukker Pärlsocker
Sätt ugnen på 180°C.
Mixa banan, ägg och olja och tillsätt socker.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt, kanel och kardemumma i en bunke och vänd ner.
Smörj en springform, ca 24 cm i diameter eller en brödform, ca 1,5 liter med rapsolja.
Gör kanelripplen. Smält smör och blanda i kanel och brun farin strö, rör ihop smeten.
Häll i hälften av smeten och strö över hälften av kanelbulleripplen. Häll över resten av smeten och toppa med resterande rippel. Gör lite mönster med en gaffel. Strö på pärlsockret.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, lägg över foliepapper.
Ta ut banankakan och låt den svalna i formen i ca 10 minuter. Lägg över kakan på ett galler och låt svalna helt.
Ca 40 snittar
Kolasnittar
100 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Farinsocker
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Kanelripple
3 msk smör
2 tsk kanel
2 msk Dansukker Farinsocker
Garnering
Dansukker Pärlsocker
Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda samman samtliga ingredienser till kolasnittarna i en skål och arbeta samman till en deg.
Smält smöret till kanelripplen och blanda i kanel och farinsocker, rör ihop smeten.
Dela kolasnittarna i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger. Lägg på 2 plåtar med bakplåtspapper och tryck ut stängerna. Ringla kanelripple på toppen och gör mönster med en gaffel. Strö på pärlsocker.
Grädda i mitt av ugnen i cirka 10-12 minuter. Skär längderna i bitar direkt. Förvara kakorna torrt.
16 stycken
50 g smör, rumstempererat
2 1/2 dl mjölk
4 msk Dansukker EKO Ljus Sirap
7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
Kanelfyllning
50 g smör
1 dl Dansukker Farinsocker
2 tsk kanel
Dekoration
Dansukker Pärlsocker
Förbered degen till pinnbrödet hemma och ta med i en påse. Blanda ihop alla ingredienser till pinnbrödet i en bunke. Arbeta degen jämn.
Gör fyllningen. Smält smör och tillsätt socker och kanel. Arbeta in fyllningen i degen och tillsätt lite extra vetemjöl så att degen inte blir för kladdig.
Ta med degen ut. Dela degen i 16 bitar och rulla ut bitarna till längder mellan dina händer. Snurra längderna runt pinnar. Strö på pärlsocker om du vill och grilla pinnbrödet.
Vill du göra pinnbröden i ugnen kan du snurralängderna till snäckor och grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen på 200°C, varmluft.
24 bullar
5 dl mjölk, kall
1/2 tsk torrjäst
1/2 tsk salt
1 msk stött kardemumma
1 dl kvarg eller kesella, naturell
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
50 g smör, rumsvarmt
15 dl (900 g) vetemjöl
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 dl Dansukker Strösocker
2 msk kanel
Pensling & garnering
1 ägg
2 msk mjölk
Dansukker Pärlsocker
1. Blanda mjölk och torrjäst i köksmaskinens bunke (det går fint att använda torrjäst och kall degvätska, det tar bara lite längre tid vilket ger smakrika bullar). Tillsätt resten av ingredienserna.
2. Bearbeta degen på lägsta hastigheten i minst 5 minuter. Om du knådar för hand dubblar du tiden. Var noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
3. Rör samman ingredienserna till fyllningen.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den direkt till en rektangel, ca 60 x 30 cm. Bred ut fyllningen över hela degen och rulla ihop den. Skär rullen i 24 bitar och lägg dem i en bakpappersklädd långpanna.
5. Lägg över en bakduk och täck sedan med plastfolie eller en stor plastpåse så att degen inte torkar ut. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar.
6. Vispa upp ägg och mjölk och pensla över bullarna. Strö på pärlsocker.
7. Sätt ugnen på 230-250 grader. Grädda mitt i ugnen tills bullarna får fin färg ca 13 minuter.
Recept: Hembakningsrådet
Foto: Katja Ragnstam
45-50 stycken
Vetedeg
50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
15-17 dl vetemjöl
1 1/4 dl Dansukker Vit Sirap
3 tsk kardemumma
150 g smör, rumstempererat
Fyllning
2 1/2 dl Dansukker Farinsocker
200 g mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
3 msk kanel, malen
Chokladsmör
2 2/4 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Ljus Sirap
2 msk Dansukker Glykossirap
2/3 tsk salt
260 g mörk choklad 70%
45 g smör, rumstempererat
Pensling
ägg+salt+vatten
Garnering
Dansukker Pärlsocker
kakaonibs eller grovt hackad mörk choklad
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och ägget och rör tills det löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och bearbeta tills degen är smidig, cirka 10 minuter. Plasta bunken och ställ kallt över natten eller låt jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser till en jämn massa och ställ åt sidan.
Förbered chokladsmöret genom att värma grädde, sirap, glykossirap och salt och häll blandningen över den hackade chokladen. Mixa i smöret. Ställ kallt.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred först ut fyllningen i ett jämnt lager och sedan chokladsmöret ovanpå.
Vik degen dubbel på längden och skär ca 2 cm remsor och snurra remsorna runt dina fingrar. Lägg chokladsnurrorna med mandel i formar och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Strö pärlsocker och eventuellt kakaonibs eller grovt hackad mörk choklad på snurrorna.
Grädda chokladsnurrorna i cirka 15-17 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
50 g röd jäst
1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap (210 g)
1 msk kardemummakärnor
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
6-8 dl vetemjöl special (360-480 g)
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
FYLLNING
300 g mjukt smör
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin (112 g)
1/2 dl malen kanel
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
Dansukker Pärlsocker
1. Värm mjölken i en kastrull till 30-35 grader tillsammans med mortlad kardemumma.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, Vit Sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.
5. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Blanda smör, Brun Farin och malen kanel och bred över degen. Rulla ihop degen, dock inte för tajt. Skär rullen i 18-20 bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, vik in ”degändan” under bullen så den inte smiter iväg under jäsningen. Låt jäsa 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med pärlsocker.
8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Lägg bullarna på ett bakbord och låt svalna under bakduk.
- Recept Peter Dahlberg - www.peterbakar.se
familjebulle, ca 16 bitar
25 g jäst, färsk (0.5 paket)
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
2 krm salt
1 tsk kardemumma (stött)
75 g smör (rumsvarmt)
7 1/2 – 8 dl vetemjöl
Fyllning
75 g smör (rumsvarmt)
3 msk Dansukker Svenskt Strösocker
1 msk kanel
1/2 msk ströbröd
Pensling & Garnering
1 ägg (uppvispat)
1 msk Dansukker Pärlsocker
1 msk mandelspån
1. Smula jästen i en bunke eller köksmaskin. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt sirap, salt, kardemumma, smöret i klickar och mjölet (spara ½ dl till utbakningen). Bearbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller 8-10 min för hand) till en smidig och blank deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla till en rektangel ca 30 x 40 cm.
4. Rör samman smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen. (Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut under gräddningen). Bred den över degen.
5. Skär degen i långa remsor, 3-4 cm breda. Rulla ihop den första remsan, fyllningen inåt, till bullens centrum. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Fyll på med resterande remsor utanpå, till en stor bulle.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel.
8. Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Recept: Hembakningsrådet
Foto: Agneta Thorsén
20 st
25 g jäst, färsk (0.5 paket)
2 1/2 dl äppeljuice (drickfärdig)
1/2 dl Dansukker Vit Sirap (eller Dansukker Svenskt Strösocker)
1 tsk kardemumma (stött)
2 krm salt
8 1/2 dl vetemjöl
75 g smör (rumsvarmt)
Fyllning
50 g smör (rumsvarmt)
2 msk Dansukker Farinsocker
1/2 msk kanel, malen
1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl äppelmos
Pensling & Garnering
1 ägg (uppvispat)
Dansukker Pärlsocker
1. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.
2. Tillsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara ½ dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Rör samman smör, socker, kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.
5. Bred fyllningen på halva rektangeln på längden. Vik över den ofyllda sidan. Skär i ca 2 cm breda remsor, skär dem på längden men låt det hänga ihop högst upp. Vrid dem och forma en lös knut. (är det kladdigt kan man göra detta moment på en tallrik med strösocker).
6. Låt jäsa övertäckt på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
7. Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.
Recept: Hembakningsrådet
Foto: Åsa Dahlgren
18 st
50 g jäst
1 1/2 dl fingervarmt vatten 37°
1 ägg
1/2 dl Dansukker Strösocker
1/2 tsk salt
75 g margarin (mjölkfritt, mjukt)
500 g semper fin mix
Fyllning
100 g margarin (mjölkfritt, mjukt)
1/2 dl Dansukker Strösocker
2 tsk kanel
Garnering
1/2 ägg (uppvispat)
Dansukker Pärlsocker
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt ägg, socker, salt, margarinet i klickar och det mesta av mjölmixen. Spara ca 1 1/2 dl till utbakningen. Bearbeta till en smidig deg.
3. Mjöla bakbordet med mjölmixen, ta upp degen och dela i två delar. Platta ut varje del med händerna till en avlång kaka.
4. Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred på de båda delarna. Rulla luftigt ihop degen till två rullar. Dela varje rulle i 9 bitar. Lägg i pappersformar på plåt. Låt jäsa under plastfolie i ca 50 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Recept: Hembakningsrådet
35-40 st
75* g jäst
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl, 180 g Dansukker Strösocker
1 msk kardemumma, stött
1 tsk salt
17 dl ca, drygt 1 kg vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl, 75 g Dansukker Farinsocker
1 msk kanel
3 äpplen
2 msk maizena majsmjöl
Brödglans och garnering
2 ägg + 1 krm salt + 1/2 tsk vatten
Dansukker Pärlsocker
1. Smula jästen i köksmaskinens bunke. Tillsätt mjölken (den behöver inte värmas)och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt, det mesta av vetemjölet och smöret i klickar. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen minst 5-10 minuter. För hand tar det ungefär dubbelt så lång tid. Låt degen jäsa under plast till dubbel storlek ca 30 minuter.
3. Gör fyllningen: rör smör, farinsocker och kanel. Vänta med äpplena till strax innan utbakningen. Skala och riv äpplena och blanda med maizenamjölet. Maizena gör att äpplena inte vätskar sig så mycket.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen lätt och dela den i två halvor. Kavla ut varje del till ca 25 x 50 cm i storlek. Bred smörblandningen över hela ytan och lägg rivna äpplen på halva. Vik ner degen från långsidan till en fyrkant och så att äpplena täcks.
5. Skär degen i ca 3 cm breda remsor och gör ett längsgående snitt i varje remsa, men inte ända upp till vikningen. Den ska hänga ihop. Snurra remsornas två ”ben” runt varandra och gör sedan en knut av alltihop. Se till att ändarna är ordentligt invikta under bullen annars är det lätt att de öppnar sig när de jäser och gräddas. Det är lite kladdigt. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
6. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
*Tips! Pröva att minska jästmängden till 50 g. Öka då jästiden lite för både deg och bullar.
Recept: Maria Kolding, Årets Hembakare 2016
Foto: Carin Pålsson
Pärlsocker består av sockerkristaller som är sammanpressade till kakor som sedan krossas och siktas. Passar som dekoration när du bakar vetebröd och kakor.
Mått och vikt: Pärlsocker
1 dl = ca 80 g
1 msk = ca 12 g
1 tsk = ca 4 g
Strösocker är ett finkornigt socker som tillverkas av betsocker och benämns som sockerarten sackaros. Strösocker är den mest använda av våra produkter och finns i 2 kg och 1 kg påse. Strösocker har en ren och tydlig smak och används med fördel i många olika sammanhang. Strösocker ger förutom sötma också struktur, volym och balanserar smaken.
Används vid all sorts bakning, matlagning och i drycker.
Strösocker från svenska sockerbetor
Dansukkers tradition bygger på många seklers erfarenhet av sockerframställning.
Redan på 1830-talet startades det första betsockerbruket i Skåne och vid århundradets slut fanns ett hundratal sockerbruk i hela landet. 1907 bildades Svenska Sockerfabriks AB, sedermera Sockerbolaget.
Mycket har hänt sedan dess – men sockerbetor odlas fortfarande på svenska åkrar. Faktum är att det är just från en sådan som sockret i den här påsen kommer. Alltså; närodlat, svenskt strösocker av högsta kvalitet!
Mått och vikt: Strösocker
1 msk = 15 ml = ca 13 g
1 dl = 100 ml = ca 85 g
1,2 dl = 120 ml = ca 100 g
Det som skiljer de ekologiska sockerprodukterna från våra ordinarie produkter är odlingen. Vid ekologisk odling får jorden sin näring från naturliga gödningsmedel och all bekämpning av ogräs görs manuellt.
Mått och vikt: Strösocker
1 msk = 15 ml = ca 13 g
1 dl = 100 ml = ca 85 g
1,2 dl = 120 ml = ca 100 g
Vit Sirap är utmärkt att använda när du bakar vetebröd och bullar. Vetebröden och bullarna håller sig mjuka och färska längre och blir dessutom lite godare. Vit Sirap går också utmärkt att använda i godis, glass och andra desserter, matlagning och till pizza för att få en mjuk och luftig botten. Vit Sirap är den ljusaste sirapen och har en god söt smak.
Mått och vikt: Sirap
1 dl = 140 g
1 msk = 20 g
1 tsk = 7 g
Brun Farin Strö är ett finkornigt brunt socker från svenska sockerbetor som blandats med rörsockersirap. Ett brunt torrt socker som ger härlig färg och smak i bakverk och matlagning.
Passar utmärkt i småkakor, fyllningar och desserter men adderar även extra krydda till såser, marinader och huvudrätter.
Mått och vikt: Brun Farin Strö
1 dl = ca 90 g
1 msk = ca 15 g
1 tsk = ca 5 g
Farinsocker är socker som blandats med rörsockersirap. Ett gyllenbrunt fuktigt socker med aromatisk smak. Användes som smaksättare i matlagning, bakning och drycker.
Mått och vikt: Farinsocker
1 dl = ca 75 g
1 msk = ca 13 g
1 tsk = ca 4 g
Rörsocker Strö är gott till frukter och bär, i matlagning och bakning, varma drycker och att strö på filen.
Vårt Rörsocker är av högsta kvalitet, ett guldgult socker med aromatisk söt smak, krispigt och med stora kristaller. Tidigare hette produkten Råsocker men har nu bytt namn till Rörsocker.
Dansukker Rörsocker bär det internationella Fairtrade-märket. Fairtrade/Rättvisemärkt garanterar att denna produkt är handlad i enlighet med internationella Fairtrade kriterier. När du köper Rättvisemärkt bidrar du till bättre arbetsvillkor och tryggare sociala förhållanden för producenter och anställda i de fattigare delarna av världen.
Mått och vikt: Rörsocker
1 dl = ca 90 g
1 msk = 15 g
1 tsk = 5 g
Ljus Sirap är den klassiska bassirapen och har en fin ljus färg med karamellig smak. Passar utmärkt till godis, småkakor, efterrätter, såser, kötträtter mm.
Förutom att ge söt smak har Sirap en del funktionella fördelar, främjar jäsningen i bröd, ger en fin bakyta/skorpa på brödet, gör bröden mustigare, saftigare och färska längre och är en utmärkt smaksättare och smakförstärkare i olika typer av maträtter.
Mått och vikt: Sirap
1 dl = 140 g
1 msk = 20 g
1 tsk = 7 g
EKO Ljus Sirap tillverkas av ekologiskt socker. Sirap är en trögflytande lösning som består av socker (sackaros), druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Kombinationen av de olika sockerarterna förhindrar kristallisation och det mycket höga sockerinnehållet på ca 80 % garanterar lång hållbarhetstid.
Härligt rund och fyllig karamellsmak. Passar utmärkt till godis, småkakor och efterrätter.
Det som skiljer de ekologiska sockerprodukterna från våra ordinarie produkter är odlingen. Vid ekologisk odling får jorden sin näring från naturliga gödningsmedel och all bekämpning av ogräs görs manuellt.
Mått och vikt: Sirap
1 dl = 140 g
1 msk = 20 g
1 tsk = 7 g