Syltskolan

Att göra sin egen sylt är enkelt och kul och så blir det ju så fantastiskt gott!

Så här enkelt är det!

Så här enkelt gör du sylt

Med Dansukker Syltsocker är det enkelt att lyckas med din hemgjorda sylt. Bären väljer du efter tillgång, tycke och smak. Här har du tre olika varianter på basrecept att utgå från, beroende på hur stor sats du vill göra och hur söt du vill ha din sylt.

Basrecept sylt

2 liter bär
1 kg Dansukker Syltsocker

Mindre sats sylt
500 g bär
3 dl Dansukker Syltsocker

Mindre söt sylt
4 liter bär
1 kg Dansukker Syltsocker
Obs! Här kan du behöva förlänga koktiden.

Skölj och rensa bären. Blanda bär (stora bär delas) och syltsocker i en gryta och koka i 3–10 minuter beroende på typen av bär. Sylten ska inte bli för fast, men inte heller för rinnig. Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Se vår film:

 

Frukt och bär du kan göra sylt på

Björnbär

Björnbär (Rubus fructicosus) Det finns mer än hundra olika björnbärssorter som växer vilt i Sverige. Alla varianterna är inte lika goda, så smaka innan du börjar plocka många av dem. Björnbär används oftast till saft, sylt och desserter.

Blåbär

Blåbär (Vaccinium myrtillus) växer i stort sett över hela landet. I skogarna i söder växer de till nästan halvmeter höga buskar, medan plantorna på fjällhedarna inte blir mer än några centimeter höga. Blåbär är rika på A- och C-vitamin. Blåbär används till sylt, soppa och andra desserter.

Enbär

Enbär (Junipers communis) Enen växer i hela landet, ända upp i fjälltrakterna. Storleken varierar från lågväxande buske till flera meter höga "träd". Enbären används till dricka och som krydda i bland annat vilträtter. Enbär används även vid tillverkning av gin och genever.

Fläder

Fläder (Sambucus nigra) växer både i trädgårdar och i vilt tillstånd. Förekommer från Skåne till Jämtland och Ångermanland. Den äkta flädern som blommar i juni med stora gulvita blomställningar används till saft, marmelad och desserter. Även de svarta bären kan användas till saft och sylt. Den vilda druvflädern däremot, får korallröda bär och är inte ätlig. Långt tillbaka i tiden ansågs flädern vara helig, man trodde att Freja bodde i flädern och brukade åkalla henne vid trassliga kärleksaffärer. Flädern användes förr som medicinalväxt och som te. Än idag används den till te men i huvudsak till saft.

Hallon

Hallon (Rubus idaeus) är släkt med björnbär, hjortron och åkerbär. Finns även i en vild variant som brukas kallas skogshallon. Ett av våra vanligaste syltbär, men passar även utmärkt till saft, i pajer och andra desserter samt i bakverk. Hallon är även gott att äta naturella med lite mjölk, grädde eller glass.

Havtorn


Havtorn (Hippophaë rhamnoides) växer på soliga stränder. Är vanligast längs Bottenviken och norra Östersjökusten ner till Stockholm men kan även hittas på Öland och längs Västkusten. Är ett mycket C-vitaminrikt bär som dock är svårplockat eftersom buskarna har långa, vassa piggar. Dessutom är bären så saftrika att de lätt går sönder när de plockas. Bäst är att klippa loss bären från grenarna med hjälp av en sax, direkt ner i en hink eller skål. Används till saft, gelé och marmelad.

Hjortron

Hjortron (Rubus chamaemorus) växer mer eller mindre i hela landet men finns i rikliga mängder i Norrland. Hjortron är mycket C-vitaminrika och innehåller även en hel del bensoesyra. Hjortron används till mylta (osötat mos), sylt, likör och dessert.

Jordgubbar

Jordgubbar (Fragaria ananassa) är vårt mest populära sommarbär. Jordgubbarna kom inte till Europa förrän på 1700-talet och i Sverige först i slutet av detta århundrade. Jordgubbar används till saft, sylt och desserter och bakverk men äts i stor utsträckning som de är med grädde och socker. Tidigare använde man jordgubben som medicinalväxt eftersom det var blodstillande och kunde stoppa diarréer. Jordgubben är mycket rik på C-vitamin fibrer. Bären kan odlas ända upp till polcirkeln men de största odlingarna finns i södra Sverige. Används till saft och sylt. Det låga pektininnehållet gör att jordgubbssylt lätt blir lös om man inte använder Syltsocker.

Krusbär

Krusbär (Ribes uva-crispa) kommer ursprungligen från Kaukasus och nådde Sverige på 1600-talet. På 1800-talet fanns det uppemot 1000 olika sorters krusbär, men i början av 1900-talet kom mjöldaggssvampen och förstörde mycket av förädlingsarbetet. Idag finns de sorter kvar som är resistenta mot mjöldagg. Krusbär finns som gröna, gula eller röda och används i huvudsak till sylt och desserter.

Körsbär

Körsbär finns i två varianter, sötkörsbär (Prunus avium) och surkörsbär (Prunus cerasus).
Körsbär är vanligt förekommande som vildväxande träd i Europa och även i de södra delarna av Sverige. Sötkörsbären är goda färska medan surkörsbär passar bäst till saft, sylt, likör och vin.

Lingon

Lingon (vaccinium vitis idaea) finns över hela landet och eftersom lingonsylten är så starkt förknippat med vår husmanskost kan bären sägas vara en del av vår svenska matkultur. Vad vore köttbullar, fläskpannkaka och blodpudding utan lingonsylt? Lingon innehåller mycket bensoesyra och är därför hållbara även utan tillsats av socker. Gammaldags vattenlingon (surlingon) gjorde man på så vis att man fyllde burkar och flaskor med lingon och kokt, avsvalnat vatten och förslöt dem. Vattenlingonen åts med socker och grädde till dessert eller som de var till olika kötträtter. Lingon används idag mest till sylt och dricka.

Nypon

Nypon (Rosa dumalis) De 2–3 meter höga nyponbuskarna växer vilt i södra Sverige upp till Stockholmstrakten. Frukten är mycket C-vitaminrik men plockas inte så mycket längre. Nypon används i huvudsak till soppa.

Plommon

Plommon (Prunus domestica) Det lär finnas cirka 2000 olika plommonarter i världen. Plommon kan vara gula, röda och violetta. Frukterna mognar under perioden augusti–oktober och har mycket kort hållbarhet. De flesta plommon äts färska eller i desserter men de ger även god saft och sylt/marmelad. Förr använde man ofta plommon som en medicinalväxt mot förstoppning.

Päron

Päron (Pyrus communis) Odling av päron har konstaterats i Grekland redan omkring 1000 år f. Kr. I Sverige har frön av päron påträffats i gravfynd från yngre stenåldern och odling är känd sedan medeltiden. Päronen är en nära släkting till äpplena och är också efter äpplena den mest poulära frukten i Sverige. Tyvärr har päron en kortare hållbarhet, men vissa sorter kan sparas från skörden i augusti–september till in i december. Päron äts i huvudsak färska eller som dessert men är också goda till marmelad.

Röda vinbär

Röda vinbär (Ribes rubrum) Används, liksom vita vinbär, på samma sätt som svarta vinbär.

Rönnbär

Rönnbär (Sorbus aucuparia) Växer både i trädgärdar och i vilt tillstånd. Bären är påtagligt sura och mycket rika på C-vitamin rika och används i huvudsak till gelé. För att ta bort lite av det sura och kärva bör man vänta med att plocka rönnbären till efter årets första frostnatt eller frysa in bären före användning. Rönnbären är mycket populära bland många av våra svenska fåglar.

Slånbär

Slånbär (Prunus spinosa) innehåller höga halter av garvämnen och har därför en mycket sträv, kärv smak. Bären bör därför frysas innan de används eller plockas efter den första frosten kommit. Bären används till saft och likör.

Smultron

Smultron (Fragaria vesca) är idag ganska sällsynta. De bör avnjutas färska, utan tillagning.

Svarta vinbär

Svarta vinbär (Ribes nigrum) är trädgårdsbär som även kan hittas i vilt tillstånd. Används till saft, sylt och gelé. Vinbär är mycket pektinrika, varför de bör vara riktigt mogna för att användas till att koka saft.

Tranbär

Tranbär (Vaccinium oxycoccus) är en pektin- och C-vitaminrik släkting till lingonen. Tranbären är mycket sura och bör inte plockas förrän efter det att den första frosten minskat surheten i bären något. Växten har långa, krypande stjälkar vilket gör det till en tidsödande syssla att plocka bären, och i Sverige plockas de därför heller inte särskilt mycket. I Finland plockas det däremot massor med tranbär och här görs även en god tranbärslikör, Karpalo. I övrigt kan tranbär användas på samma sätt som lingon.

Vindruvor

Vindruvor (Vitis vinifera) kom till Sverige på 1700-talet men har odlats i mer än 6000 år i andra delar av världen. Används till vin och gelé och äts ofta naturella.

Äpple

Äpple (Malus domestica) är en frukt som förekommer i hela världen och som har funnits mycket länge. I samband med utgrävningar i Alvastra hittade man ett förkolnat äpple som var 2500 år gammalt. I Kajsa Wargs kokbok från 1755 finns recept på äpplemos och skånsk äpplekaka. De mest odlade sorterna i Sverige är Aroma, Cox Orange samt Ingrid Marie. Äpplen äts naturella men används också till mos, must, juice och i ett stort antal desserter.

Våra produkter

Socker ger, förutom sötma och energi, också volym och textur i många livsmedel. Socker har också konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper i t ex marmelad och bröd. Fruktsmaker i drycker och sylt framhävs och sockret hjälper till att bevara färgen på sylt och marmelad.

Syltprodukter

Syltprodukter

Syltsocker

Syltsocker

Med hjälp av Syltsocker gör du din egen sylt på några minuter. I paketet som innehåller 1 kg finns allt du behöver för ett lyckat syltkok; Socker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat som gör sylten hållbar och som finns naturligt i till exempel rönnbär. Bara använd 1 del frukt och bär (både frysta och färska går bra) till 1 del Syltsocker. Låt koka några minuter och sylten är redo att njutas!

Mått och vikt: Syltsocker
1 dl = ca 95 g

Ekologiskt Syltsocker

Ekologiskt Syltsocker

Lika enkelt att använda som vanligt Syltsocker. Använd ett paket till 1 liter frukt eller bär. På grund av ett annat pektin kan sylten bli något lösare i konsistensen. Den lämpar sig därför inte för lättsockrad sylt. Innehåller inte konserveringsmedel. Förvara sylten i kylskåp.

Säljs i 500 g påse.

Syltsocker 1+3

Syltsocker 1+3

Alternativet för dig som vill ha en sylt eller en marmelad med mindre socker. Syltsocker 1+3 fungerar som vanligt syltsocker med bra konsistens och hållbarhet på sylten. Använd ett paket (330 g) Syltsocker 1+3 till 1 kg bär. Låt koka några minuter och sylten är redo att njutas!

Gelésocker Multi

Gelésocker Multi

Innehåller vegetabiliskt geleringsmedel (karragenan och fruktkärnmjöl) och kan användas istället för gelatin. Gelésockret är perfekt till frukttårta med gelé, mousse, pannacotta och pudding. Det är också bra när du vill laga en fastare sylt eller marmelad. Använd då 500 g bär eller frukt till 2–3 dl Gelésocker Multi. Låt koka några minuter och marmeladen är klar.

Mått och vikt: Gelésocker Multi
1 dl = ca 95 g

Andra sockerprodukter

Ljust Muscovadorörsocker Fairtrade

Ljust Muscovadorörsocker Fairtrade

Muscovadorörsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlas så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Sockret är fuktigt, finkornigt och har en fin smak av karamell. Fairtrade/Rättvisemärkt.

Gott till: Som krydda i matlagningen, till bakverk och desserter. Förhöjer smaken i såser, dressingar och marinader.

Tips! Strö över lite Ljust Muscovadorörsocker när du ugnsbakar grönsaker.

Mörkt Muscovadorörsocker Fairtrade

Mörkt Muscovadorörsocker Fairtrade

Muscovadorörsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlas så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Sockret har en fin lakritston och är fuktigt och finkornigt. Fairtrade/Rättvisemärkt.

Gott till: Passar utmärkt i såser, marinader och chutney. Ger intressanta smakbrytningar, speciellt tillsammans med choklad.

Tips! Prova att byta strösocker mot Mörkt Muscovadorörsocker i chokladbakverk, t ex tryfflar och kladdkaka.

Muscovadosirap Fairtrade

Muscovadosirap Fairtrade

Muscovadosirap tillverkas av mörkt Fairtrade-märkt muscovadorörsocker som har sitt ursprung på Mauritius. Sirapen har en tydlig smak av lakrits och lätt salta och brända toner.

Gott till: God att ringla över t ex glass, pannkakor och frukt. Tillför också ny och spännande smak åt marinader och dressingar, samt till bakverk och maträtter.

Tips! Lyft smakerna i marinaden med Muscovadosirap nästa gång du grillar.

Syltrecept

Drottningsylt med en touch av lime
Drottningsylt med en touch av lime

2 burkar

Ingredienser

250 g blåbär
250 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker
Skal och saft från 2 lime, gärna obesprutade


Skölj bären och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker.
Skölj limen och riv ner skal och limesaft.
Låt koka i 5-6 minuter. Skumma.
Häll upp sylten i varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Sylt på vattenmelon och jordgubbe
Sylt på vattenmelon och jordgubbe

Ingredienser

250 g vattenmelon
250 g jordgubbar
Saft från 1 citron
300 g Dansukker Syltsocker


Kärna ur vattenmelonen genom att pressa den genom en sil.
Skala och ansa jordgubbarna.
Lägg i en gryta och mixa allt med en stavmixer.
Tillsätt citronsaft och syltsocker.
Låt koka 3–6 minuter eller tills konsistensen är fast.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar, förslut och förvara kallt.

Jordgubbsylt med citron och mynta
Jordgubbsylt med citron och mynta

2 burkar

Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker
Skal och saft från 1 citron, gärna obesprutad
Färsk mynta


Rensa och skölj bären. Är bären stora kan man dela eller mixa dem.
Lägg bären i en gryta tillsammans med syltsockret och citronen. Koka upp och låt koka 2–5 minuter. Gör ett konsistensprov genom att lägga lite sylt på en kall tallrik och känn om den är lagom.
Tag grytan från värmen, skumma noga. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast. Förvara svalt.

Jordgubbssylt med Sambuca
Jordgubbssylt med Sambuca

Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker
3 msk Sambuca (lakritslikör)


Skölj och rensa jordgubbarna. Mixa dem med en mixerstav.

Blanda jordgubbar och sockret i en gryta. Tillsätt Sambuca.

Låt koka i 3–6 minuter till önskad konsistens.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Hallonsylt med ingefära & lime
Hallonsylt med ingefära & lime

Ingredienser

500 g hallon
250 g Dansukker Ekologiskt Syltsocker
3 tsk färskriven ingefära
Skal och saft från 1 tvättad ekologisk lime


Skölj bären, tillsätt syltsocker, ingefära och lime.

Låt koka 3–6 minuter till önskad konsistens.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Kryddig lingonsylt
Kryddig lingonsylt

cirka 1 liter

Ingredienser

5 dl rödvin
1 stjärnanis
6 kryddnejlikor
2 kanelstänger
1/2 kg lingon
5 dl Dansukker Syltsocker


Koka rödvin och kryddor i 10 minuter. Plocka upp kryddorna och lägg i lingonen och koka i 5 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Rumtopfsylt
Rumtopfsylt

cirka 1 1/2 liter

Ingredienser

3 dl (150 g) jordgubbar
3 dl (150 g) hallon
3 dl (150 g) krusbär
3 dl (150 g) röda vinbär
3 dl (150 g) svarta vinbär
7 dl Dansukker Syltsocker
1 dl rom


Skölj och rensa bären. Dela jordgubbarna och krusbären. Lägg samtliga bär i en gryta och häll på syltsockret. Låt stå över natten och safta sig. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.

Ta grytan från värmen och rör i romen. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Bären ovan är enbart förslag, de kan ersättas av andra bär eller frukt i bitar.

Körsbärssylt med Campari
Körsbärssylt med Campari

cirka 1 1/4 liter

Ingredienser

1 kg körsbär
1 kg Dansukker Syltsocker
1 dl Campari


Skölj körsbären och kärna ur dem. Mixa hälften av dem. Blanda körsbären och syltsockret i en gryta och koka i 10 minuter. Ta grytan från värmen och rör i Camparin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Drottningsylt
Drottningsylt

cirka 1 1/2 liter

Ingredienser

2 liter (1 kg) hallon
1 liter (1/2 kg) blåbär
1 kg Dansukker Syltsocker 

För mindre mängd sylt
250 g hallon
125 g blåbär
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker


Blanda hallon, blåbär och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Lyxig jordgubbs­sylt
Lyxig jordgubbs­sylt

cirka 5 dl

Ingredienser

1/2 liter (250 g) jordgubbar
2 dl Dansukker Syltsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 cl konjak 


Skölj jordgubbarna, ta bort blomfästena och skiva dem. Blanda jordgubbsskivorna med syltsockret i en kastrull och koka i 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och konjak. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Hallon-kokossylt
Hallon-kokossylt

Ingredienser

1 kg hallon
1 förpackning Dansukker Syltsocker 1+3
2 msk kokosflagor (hälsokost hyllan)
4 msk kokoslikör, kan uteslutas

För mindre mängd sylt
250 g hallon
2 dl Dansukker Syltsocker
2 tsk kokosflagor
1 msk kokoslikör, kan uteslutas


Skölj och rensa hallonen. Blanda hallon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 2-3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Tillsätt kokosflagor och likör. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Vinbärssylt
Vinbärssylt

Ingredienser

1 1/2 kg röda vinbär
2 dl russin
1 kg Dansukker Syltsocker


Skölj och rensa vinbären. Skölj russinen. Blanda samman ingredienserna i en gryta och sjud under omrörning i 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Björnbärssylt med gin
Björnbärssylt med gin

2 burkar

Ingredienser

1 kg björnbär
3 dl vatten
1 kg Dansukker Syltsocker
1 dl gin

För mindre mängd sylt
250 g björnbär
3/4 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/4 dl gin


Skölj och rensa bären. Lägg bären och vattnet i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt sockret och koka i 2 minuter. Rör i ginen. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Jordgubbssylt med lavendel
Jordgubbssylt med lavendel

Ingredienser

1 kg (2 liter) jordgubbar
1/2 liter äpplecider
1 kg Dansukker Syltsocker
1-2 msk lavendelblommor


Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar. Lägg jordgubbshacket och cidern i en gryta och koka utan lock i 5-6 minuter. Tillsätt lavendelblommor och syltsocker och koka i ytterligare 3-4 minuter under omrörning. Tag grytan av värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Körsbärssylt med choklad
Körsbärssylt med choklad

Ingredienser

1 kg körsbär eller bigarråer
1 paket Dansukker Syltsocker 1+3
1 msk citronsaft
75 g riven mörk choklad
2 msk konjak, kan uteslutas

För mindre mängd sylt
250 g körsbär
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1 tsk citronsaft
20 g riven mörk choklad
2 tsk konjak


Skölj och kärna ur körsbären. Mixa eller finhacka bären. Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Blanda i chokladen och konjaken. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Peach-Melbasylt
Peach-Melbasylt

Ingredienser

1 kg hallon
1 kg persikor
2 paket (660 gram) Dansukker Syltsocker 1+3
- eller 1 paket (1 kg) Dansukker Syltsocker


Rensa hallonen. Blanda hallon och ett paket Syltsocker 1+3 eller ett halvt paket vanligt syltsocker. Koka upp under omrörning och låt därefter koka i ytterligare 2 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga.

Skålla, skala och skär persikorna i små bitar. Blanda persikobitarna med syltsocker och koka under omrörning i 5-10 minuter beroende på hur mogna persikorna är. Tag grytan från värmen och skumma noga. Häll upp ett par centimeter av den ena sylten i burkar. Ställ i kylskåp för att svalna och stelna.

Häll upp lika mycket av den andra sylten ovanpå den kalla och ställ in i kylen. Upprepa tills burkarna är fyllda. Förslut. Förvara svalt. Det går utmärkt att byta ut hallon och persikor mot andra frukter och bär som passar bra samman.

Jordgubb- och rabarbersylt
Jordgubb- och rabarbersylt

Ingredienser

500 g jordgubbar
500 g rabarber
7 1/2 dl Dansukker Syltsocker

För mindre mängd sylt
125 g jordgubbar
125 g rabarber
1 1/2 - 2 dl Dansukker Syltsocker


Mixa frukterna. Tillsätt syltsockret och koka i 5-10 minuter.

Äpplesylt med ingefära
Äpplesylt med ingefära

cirka 1 liter

Ingredienser

1 kg syrliga äpplen
1 tsk riven, färsk ingefära
2 dl vatten
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
1/2 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat


Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.

Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i cirka 30 minuter.

Tag grytan från värmen. Skumma. Tillsätt natriumbensoatet.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara kallt.

Marmeladrecept

Fänkål- och päronmarmelad
Fänkål- och päronmarmelad

1 burk

Ingredienser

2 päron
1 fänkål
1 1/2 dl vatten
saften av 1 citron
250 g Dansukker Syltsocker


Tvätta, skala, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Skölj och skär bort den hårda delen av fänkålen och skär resten i tunna skivor.
Tillsätt vattnet och saften av en citron och koka i 10 minuter.
Lägg i syltsockret och låt koka ytterligare 5 min. Skumma.
Häll upp marmeladen i en varm och väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Äppelmarmelad med smak av karamell
Äppelmarmelad med smak av karamell

Ingredienser

500 g äpplen, t ex aroma
1 1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från 1/2 citron
200 g Dansukker Syltsocker
1 tsk malen kardemumma


Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter. Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

Aprikosmarmelad med blåbär & timjan
Aprikosmarmelad med blåbär & timjan

Ingredienser

400 g färska aprikoser
250 g Dansukker Syltsocker
7 kvistar timjan
100 g (ca 2 dl) blåbär


Dela och kärna ur aprikoserna. Skär dem i mindre bitar och koka upp med sockret i en gryta. Tillsätt timjan.

Låt koka i 3 minuter. Tillsätt blåbären och låt koka ytterligare 1 minut.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.


Tips
Använd gärna torkade aprikoser, men låt dem ligga i blöt i cirka 12 timmar.

Jordgubbs­marmelad med balsam­vinäger & svart­peppar
Jordgubbs­marmelad med balsam­vinäger & svart­peppar

Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker
4 msk balsamvinäger
2–3 tsk svartpeppar, krossad


Skölj och rensa bären.

Koka jordgubbarna med syltsockret i 5 minuter.

Tillsätt balsamvinäger och svartpeppar och koka ytterligare några minuter eller till önskad konsistens.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Grapefruktmarmelad med jordgubbar
Grapefruktmarmelad med jordgubbar

1 burk

Ingredienser

1 stor grapefrukt
200 g jordgubbar
500 g Dansukker Syltsocker


Skär bort skalet och kärna ut grapefrukten.
Skär den i tunna klyftor och dessa i sin tur i tunna skivor.
Tina jordgubbarna om de är frusna och skär dem i mindre bitar.
Blanda grapefrukt- och jordgubbsbitarna med syltsockret i en gryta och koka i 10-15 minuter. Skumma noga.
Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Paprika-hallonmarmelad
Paprika-hallonmarmelad

Ingredienser

500 g röd paprika, rensad vikt
200 g djupfrysta hallon
1 citron, gärna obesprutad, saft och skal
500 g Dansukker Syltsocker


Skålla och skala paprikorna. Rensa bort kärnorna. Mixa paprikorna. Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt. Marmeladen är god till ost.

Plommonmarmelad med vinbär
Plommonmarmelad med vinbär

cirka 1 1/2 liter

Ingredienser

1 kg plommon
1/2 kg svarta och/eller röda vinbär
1 kg Dansukker Syltsocker
50 g skalad, flisad mandel


Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär dem i mindre bitar. Skölj och repa vinbären.

Blanda plommon, vinbär och syltsocker i en gryta och koka i cirka 10 minuter. Tillsätt mandelflisorna. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Hallonmarmelad med lakrits
Hallonmarmelad med lakrits

cirka 1/2 liter

Ingredienser

1 dl vatten
12 Turkisk peppar karameller
5 dl hallon
3 dl Dansukker Syltsocker


Blanda vattnet och karamellerna i en kastrull och sjud tills alla har löst sig. Tillsätt hallonen och syltsockret och koka i 3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Ekologisk tomatmarmelad
Ekologisk tomatmarmelad

cirka 1 liter

Ingredienser

1 kg ekologiska tomater
1/2 kg Dansukker Ekologiskt Syltsocker
2 rosmarinkvistar
2 ekologiska citroner, saft och skal


Skålla och skala tomaterna. Ta bort blomfästet och kärnorna. Skär tomatköttet i små bitar. Blanda tomatkött, syltsocker samt rosmarin och rivet skal och citronsaft. Koka i 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Rabarbermarmelad
Rabarbermarmelad

cirka 1 liter

Ingredienser

500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g (1 påse) Dansukker Ekologiskt Syltsocker
1/2 tsk mald kardemumma


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.

Kardemumman kan ersättas av 1-2 msk riven, färsk ingefära.

Sol på burk
Sol på burk

cirka 1 liter

Ingredienser

250 g plommon
2 persikor eller nektariner
5 aprikoser
500 g Dansukker Syltsocker
1/2 röd chilifrukt i små bitar
1 msk Dansukker Vaniljsocker 


Skålla, skala och kärna ur frukterna. Skär frukten i mindre bitar och blanda med syltsockret i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt chilibitar och vaniljsocker och koka i ytterligare en minut. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara mörkt och svalt.

Marmeladen är inte bara god till ost och rostat bröd utan smakar även förträffligt till glass.

Krusbär, kiwi och druvmarmelad
Krusbär, kiwi och druvmarmelad

cirka 1 1/2 liter

Ingredienser

350 g gröna krusbär
350 g kiwi
350 g gröna vindruvor
2 dl vatten
1 kanelstång
500 g Dansukker Syltsocker
saft och rivet skal från en lime 


Skölj och snoppa krusbären samt skär dem i bitar. Skala och skär kiwin i små bitar. Skölj, halvera och kärna ur druvorna. Blanda bär, frukt, vatten och kanelstång i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Tillsätt syltsocker och limesaft- och skal och koka under omrörning i 3-4 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara mörkt och svalt.

Jamaica Marmelad
Jamaica Marmelad

Ingredienser

1 1/2 kg apelsiner
4 dl vatten
3 dl rom
3 dl Dansukker Muscovadorörsocker
1 kg Dansukker Syltsocker


Tvätta apelsinerna noga. Skär varje apelsin i åtta klyftor och skiva klyftorna tunt. Blanda apelsinbitarna med vattnet i en gryta och sjud under lock i 15 minuter. Tillsätt rom och de båda sockersorterna och koka under omrörning i 3 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. 

Plommonmarmelad med mandel
Plommonmarmelad med mandel

Ingredienser

1 kg plommon
1 kg Dansukker Syltsocker
50 g skalad mandel
1/2 dl plommonbrännvin


Skölj plommonen noga och kärna ur dem. Skär dem i bitar. Blanda plommon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt mandel och plommonbrännvin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Fyll ända upp till kanten och sätt på varma, väl rengjorda lock. Förvara svalt.

Körsbärsmarmelad med banan, lime och vanilj
Körsbärsmarmelad med banan, lime och vanilj

Ingredienser

1/2 kg körsbär
250 g bananer
2 citroner, gärna obesprutade
3 dl vatten
1 kg Dansukker Syltsocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker


Skölj och kärna ur körsbären. Skala och skiva bananerna. Skölj citronen noga och riv skalet grovt. Pressa saften ur citronen. Lägg körsbär, bananskivor, citronskal och citronsaft samt vattnet i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i 2-3 minuter. Tillsätt vaniljsockret. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Fyll ända upp. Sätt på varma, väl rengjorda lock. Förvara svalt.

Tomatmarmelad med hetta
Tomatmarmelad med hetta

Ingredienser

1 kg mogna tomater
2 röda chilifrukter
5 kryddnejlikor
1 kg Dansukker Syltsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker


Skålla, skala och tärna tomaterna. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Blanda allt utom vaniljsockret i en gryta och koka under omrörning i 7-8 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Tillsätt vaniljsockret. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Äpple- plommonmarmelad
Äpple- plommonmarmelad

Ingredienser

1 kg plommon
1 kg äpplen
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 kvistar timjan
1 kg Dansukker Syltsocker


Skålla, skala och kärna ur plommonen. Skär dem i bitar. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg plommon, äpplen, vatten, kanelstänger och timjan i en gryta och sjud under lock i 5-10 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Plommonen kan bytas ut mot blåbär eller björnbär.

Päronmarmelad med saffran och chili
Päronmarmelad med saffran och chili

Ingredienser

1 kg mogna päron
1/2 g saffran
1 röd chilifrukt
3 dl Dansukker Vit Sirap
3-5 dl Dansukker Syltsocker, beroende på sötman i päronen


Skala päronen. Dela dem och tag bort kärnhuset. Skär dem i tunna skivor och lägg i en kastrull tillsammans med saffran och vit sirap. Koka under lock i 5-10 minuter. Skölj under tiden chilin, dela den och skär den i mycket små bitar. Lägg chilin och syltsockret i grytan och koka i ytterligare 2 minuter. Häll upp på varma, rena burkar. Förvara kallt. Den här marmeladen är god till bland annat ost eller rostat bröd.

Persikomarmelad med vitt vin och vanilj
Persikomarmelad med vitt vin och vanilj

Ingredienser

1 kg väl mogna persikor
1 dl vitt vin
1 paket Dansukker Syltsocker 1+3
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Skålla, skala och kärna ur persikorna. Skär i små bitar. Blanda persikorna och vinet i en kastrull och sjud under lock i 3-4 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2-3 minuter. Rör i vaniljsockret. Skumma väl. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Chutneyrecept

Paprika- och lökchutney
Paprika- och lökchutney

cirka 1 liter

Ingredienser

800 g gul lök
3 stora röda paprikor
1 syrligt äpple
1/2-1 röd chili, spansk peppar
2 msk olivolja
1 dl Dansukker Muscovadosirap
1/4 l vitvinsvinäger
1 msk salt
1 msk paprikapulver
2 dl Dansukker Syltsocker
1/2 dl grönpepparkorn


Skala löken och skär den i tärningar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skölj och tärna chilin. Hetta upp oljan i en gryta och lägg i grönsakerna och äpplet. Fräs i ett par minuter. Tillsätt sirap, vinäger, salt och paprikapulver och sjud under lock i 20 minuter. Ta av locket och koka i ytterligare 10 minuter. Tillsätt syltsockret och pepparkornen och koka i 3-4 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Plommonchutney
Plommonchutney

cirka 1 liter

Ingredienser

1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
5 dl Dansukker Vit Sirap
2 1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
salt


Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar. Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp. Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter. Smaka av med salt. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

Rabarberchutney
Rabarberchutney

Ingredienser

500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar 


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas. 

Sommarchutney
Sommarchutney

Ingredienser

500 g körsbär, gärna klarbär
500 g tomater
2 gula lökar
1 vitlök solo eller 3-4 klyftor
1/2 röd chilifrukt
1 1/4 dl balsamvinäger
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 förpackning Dansukker Syltsocker 1+3


Skölj och kärna ur körsbären. Skålla, skala och tärna tomaterna. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj chilifrukten och tag bort kärnorna. Hacka eller strimla den fint. Blanda allt utom syltsockreti en gryta och koka under omrörning i 15 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp chutneyn på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Morotschutney
Morotschutney

Ingredienser

1 kg små, späda morötter
2 gula lökar
2 obesprutade apelsiner
2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 msk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk curry
2 tsk riven färsk ingefära
2 dl gula russin
4 dl vitvinsvinäger
1 förpackning Dansukker Syltsocker 1+3


Skölj och skala morötterna. Riv dem grovt. Skala och tärna löken. Tvätta apelsinerna. Riv skalet och pressa saften ur apelsinerna. Blanda morötterna, löken och apelsinsaft och –skal samt vatten i en gryta och sjud under lock på svag värme i 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare fem minuter under omrörning. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Päronchutney
Päronchutney

Ingredienser

2 tomater
1 gul lök
1/2 dl russin
skal från 1/2 apelsin, gärna obesprutad
100 g Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk färsk, riven ingefära
1 1/2 dl vitvinsvinäger, gärna balsamvinäger
1 krm mald kanel
1 krm mald muskotnöt
2 päron


Skålla, skala, kärna ur och tärna tomaterna. Skala och tärna löken. Lägg tomat, lök, russin, apelsin, muscovadorörsocker, ingefära, vitvinsvinäger, kanel och muskotnöt i en gryta och koka det simmigt. Skala, kärna ur och skiva päronen. Lägg dem i chutneyn och sjud tills de är mjuka.

Körsbärschutney
Körsbärschutney

Ingredienser

4 hg körsbär
1/2-1 röd chilifrukt
4 msk Dansukker Rörsocker Strö
3 msk balsamvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk Dansukker Syltsocker 1+3


Skölj och kärna ur körsbären. Finhacka chilin. Blanda körsbär, chilifrukt, rörsocker, balsamvinäger, salt, peppar och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i cirka 10 minuter.

Fikon- och tomatchutney
Fikon- och tomatchutney

Ingredienser

500 g tomater, skurna i småbitar
4–5 färska eller torkade fikon skurna i 4 klyftor vardera
1 torkad chili
2 1/2 cm färsk hackad ingefära
1 tsk kryddblandning av fänkålsfrön, spiskummin och senapsfrön
4 msk Dansukker Rörsocker Strö
1 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt


Värm oljan i en gryta. Lägg chilin, ingefäran, kryddblandningen och vitlöken i den varma grytan. Rör runt i några sekunder. Tillsätt tomaterna och sockret. Koka blandningen utan lock på svag värme i cirka 15 minuter tills tomaternas saft nästan har kokat bort och massan har en tjock konsistens. Tillsätt fikonen och låt chutneyn småkoka i ytterligare 5 minuter.

Servera chutneyn varm eller kall. Om du använder torkade fikon ska de tillsättas samtidigt som tomaterna.

Aprikoschutney
Aprikoschutney

Ingredienser

8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1/2 dl vitvinsvinäger
salt, peppar


Skär aprikoserna i bitar. Skala och skiva löken. Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i cirka 7 minuter.

Tomatchutney
Tomatchutney

4 portioner

Ingredienser

250 g cocktailtomater
1 rödlök
1 liten röd chilifrukt
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1/4 dl ättiksprit
1 apelsin, gärna obesprutad
olja


Skölj tomaterna och dela dem mitt av. Skala och tärna löken. Skär chilin i mycket små bitar. Skölj apelsinen noga. Riv skalet från halva apelsinen och pressa ur saften av hela. Fräs lök, chili och apelsinskal i lite olja. Tillsätt tomater, farinsocker och ättiksprit och låt sjuda i 20 minuter.

Frågor och svar

Sylten stelnar inte, vad gör jag?

Det kan bero på att bären/frukten innehållit för lite pektin eller att sockermängden inte varit tillräcklig. Koka sylten häftigt i ett par minuter för att koka bort lite vätska eller koka om sylten med tillsats av Melatin (pektinpulver som säljs i små påsar i vanliga livsmedelsbutiker) enligt anvisningarna på förpackningen.

Sylten är för fast, vad gör jag?

Om sylten är för hård, koka upp den igen med lite vatten.

Det blir klumpar i sylten, vad gör jag?

Om det uppstår små geléiga klumpar i sylten beror detta på att bären varit väldigt pektinrika och med pektinet i syltsockret har det blivit lite för mycket pektin. Testa att koka om sylten med en tillsats av lite saft eller vatten. Koka upp och sjud i 1-2 minuter så kan klumparna lösa sig.

Hur får jag rätt konsistens på sylten?

För att testa syltens konsistens, sätt in en tallrik i kylen innan du börjar syltkoket. När sylten är färdig, lägg en klick av sylten på den kalla tallriken och sätt in i kylen. När sylten svalnat drar du en sked genom sylten för att se hur konsistensen är. Är sylten lagom i konsistensen fylls den på burkar som du sedan försluter noga.

Varför flyter frukten upp?

Det kan bero på för kort koktid. Frukten/bären innehåller en del luft som måste koka bort.
Vad gör man? - Låt den varma sylten stå kvar i grytan i 15 minuter för att svalna. Rör om då och då så att bären/frukten fördelar sig jämnt. Du kan också vända syltburken då och då medan sylten stelnar.

Varför jäser saften/sylten?

Det kan bero på för lite socker, att den förvarats för varmt eller att det funnits någon dålig frukt eller bär med i koket. Var alltid noga med rensning av frukt och bär. Ett enda dåligt bär kan förstöra hela koket. Dåligt rengjorda burkar eller flaskor kan även det vara orsaken. Även dålig skumning kan orsaka jäsning. Koka om saften/sylten ett par minuter med 1-2 dl socker per liter. Skumma noga och häll upp på varma, väl rengjorda flaskor/burkar. Fyll på ända upp och förslut direkt.

Varför möglar saften/sylten?

Det kan bero på för liten sockermängd, dåliga bär eller dålig rensning av bären. Inte tillräckligt rengjorda burkar eller varm och fuktig förvaring kan också vara en orsak. När marmeladen eller sylten är färdig är det viktigt att snabbt fylla på burkarna och att fylla dem ända upp till kanten. Kasta alltid mögliga produkter. Använd dem aldrig då vissa mögelsorter kan bilda giftiga ämnen.

Varför har saften blivit gelé?

Bären har inte varit tillräckligt mogna för att koka saft av dem. Det har funnits för mycket pektin i dem. Ställ flaskorna i varmt vatten så att saften löser sig. Koka sedan upp saften med 3-4 dl vatten per liter saft och tillsätt 1 krm konserveringsmedel per liter saft.

Varför stelnar inte gelén?

Det kan bero på för kort koktid, för lite socker eller övermogna bär. Eller att man använt Syltsocker som dessvärre inte fungerar till gelé. Använd vanligt Strösocker eller Gelésocker Multi till gelé.
Vad gör man? - Blanda 1 tsk pektinpulver med 1 msk socker och sjud i ett par minuter. Stelnar den inte nu heller, späd med vatten och gör saft istället.

Hur gör man gelé med syltsocker?

Detta är inget vi rekommenderar eftersom vi inte kan garantera att resultatet blir bra. Istället för gelé riskerar man att få en seg, grynig kräm, vilket beror på att syran i bären påverkar pektinet. Ska man bara göra en liten sats gelé rekommenderar vi Gelésocker Multi. En förpackning räcker till 4 dl råsaft. För större satser blir det mer ekonomiskt att använda vanligt socker. Använd 1 kg socker till 1 liter råsaft och koka i 10-15 minuter. Gör sedan ett geléprov där en tesked av koket läggs ett kallt tefat som sätt in i kylen för att svalna.

Kan man göra äpplemos med syltsocker?

Nej, det blir inget mos utan en mycket fast marmelad. Till äpplemos är det bättre med vanligt strösocker.

Kan man använda syltsocker till rårörd sylt?

Nej, syltsockret måste koka i minst 2 minuter för att pektinet ska lösas ut i sylten.

Receptet säger att jag ska varva bär och strösocker och låta stå över natten. Kan man göra det med syltsockret också?

Ja, syltsocker fungerar utmärkt i de flesta syltrecept där det står att du ska använda strösocker.

Receptet säger att jag ska koka bär och vatten i ett antal minuter innan jag tillsätter sockret. Fungerar det även med syltsocker?

Ja, det är ingen skillnad mellan strösocker och syltsocker i det här fallet.

Syltsockrets bäst före-datum har passerat, är det fortfarande användbart?

Det beror på hur hur gammalt Syltsockret är. Upp till ett år efter utgångsdatum är okej, men är sockret äldre än så kan vi inte garantera att konserveringsmedlet längre är verksamt, varför sylten då bör förvaras i kylskåp eller frysas. Även pektinet kan försämras med tiden vilket kan påverka konsistensen på sylten.

Vad betyder 1+3?

Detta är en liten förpackning med syltsocker för extra lättsockrad sylt. Förpackningen är anpassad till 1 kg bär eller frukt. 1 står för en del socker och 3 för tre delar bär. Med det här syltsockret får man en sylt med bra konsistens trots den lilla mängden socker.

Vad betyder rutan på syltsockerpåsen?

Det är enkelt, man läser från vänster till höger. Första kolumnen är för normal sötad sylt, nästa kolumn är för lättsockrad sylt och längst till höger har vi ett recept på citrusmarmelad.

Vad är de bruna prickarna i syltsockret?

Det kan uppstå om ditt Syltsocker har stått i skafferiet en längre tid. Prickarna uppstår då citronsyran reagerar med sockret, och är inget att oroa sig över. Syltsockrets övriga egenskaper påverkas inte och färgen försvinner i den färdiga sylten.

Ekologiskt syltsocker

På grund av ett annat pektin i det ekologiska syltsockret i jämförelse med det traditionella syltsockret, kan sylten som kokas med det ekologiska bli något lös i konsistensen.

Förvaring

Sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.

Hygien

Hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Fyll på burkarna ända upp till kanten och sätt sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer som kan göra att sylten möglar finns. Försök också att hitta bär och frukt av jämn och hög kvalitet. Ett enda dåligt bär kan försämra hållbarheten på hela ditt syltkok.

Se våra filmer

Så här enkelt gör du sylt!

Så här enkelt gör du sylt med Dansukkers Syltsocker.

Rätt konsistens på sylten!

Här visar vi några enkla knep för att lyckas med den hemgjorda sylten.

Saft och sylt av samma bär!

Här visar vi hur du på ett smart sätt gör saft och sylt av en och samma omgång bär.

Nya smaksättningar på sylt

Socker är en smaksättare och smakförhöjare som är överraskande, viktig och nyansrik. Prova några av våra övriga sockerprodukter tillsammans med dina favoritsmaker.

Havtorn, ingefära och mörk musco­vadosylt
Havtorn, ingefära och mörk musco­vadosylt

Ingredienser

500 g havtorn
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 tsk riven ingefära
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Tips. Om man inte vill ha kvar kärnorna,
koka bären och sila dem innan sockret tillsätts.


Skölj och rensa bären.

Blanda bär och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Jordgubb & kakaonibssylt
Jordgubb & kakaonibssylt

Ingredienser

500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 msk Dansukker Muscovadosirap
2 msk kakaonibs (kan bytas mot 50 g hackad mörk choklad)


Skölj och rensa bären.

Blanda bär och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Rabarber, vanilj och timutpeppar­sylt
Rabarber, vanilj och timutpeppar­sylt

Sylt med rabarber, vanilj och timutpeppar

Ingredienser

500 g rabarber
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
1 vaniljstång
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vatten
Några korn mortlad timutpeppar (kan bytas mot Sichuan- eller rosépeppar)


Skölj och skiva rabarbern.

Blanda rabarber och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Kryddig plommonsylt
Kryddig plommonsylt

Ingredienser

500 g plommon, urkärnade
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 st kanelstänger
1 tsk stött kardemumma
1 citron, gärna obesprutad, skal och saft


Skölj och rensa frukten.

Blanda plommon och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Päron & vaniljsylt
Päron & vaniljsylt

Ingredienser

500 g päron, skalade i bitar
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
1 vaniljstång
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Blanda päron och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Hallonmarmelad
Hallonmarmelad

Ingredienser

500 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 msk Dansukker Muscovadosirap
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 stjärnanis
1 stjälk timjan


Skölj och rensa bären.

Blanda bär och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Etikettmaskinen

Mer inspiration hittar du på www.dansukker.se



Dansukker

Konsumentkontakt
Telefon: 020-74 02 00
Telefontid:   09.00 – 12.00 (vardagar)
konsumentkontakt@dansukker.se