Småkakor av mördeg, basrecept

Betyg (254 st)

Ingredienser

4 ½ dl vetemjöl
½ dl Dansukker Svenskt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
200 g smör eller margarin

Instruktioner

Arbeta samman ingredienserna till degen med vald smaksättning. Sätt ugnen på 175°. Låt kakorna svalna på galler. Förvara småkakorna torrt.

Förslag på olika variationer

Finska pinnar
Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar. Pensla bitarna med äggvita och doppa dem i Dansukker Pärlsocker och mandel. Lägg kakorna på plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Schackrutor
Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk Dansukker Vaniljsocker i den andra delen. Dela degarna i bitar som rullas till längder. Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Snurror
Som ovan, fast de båda degarna kavlas ut och läggs ovanpå varandra och rullas samman. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Syltkakor
Rulla små bollar av degen och lägg i små pappersformar. Gör ett litet hål i varje boll och lägg i en klick sylt i hålet. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Nötrullar
Rulla ut längder av degen, ca 1 cm i diameter, och skär dessa i bitar som formas till ringar. Pensla ringarna med äggvita och doppa dem därefter i hackade nötter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Gaffelkakor
Forma degen till en rulle, ca 4 cm i diameter. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor. Tryck med en gaffel på varje kaka. Smaksätt med Dansukker Vaniljsocker, kanel eller kakao. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Kanelkakor
Som ovan, fast "gaffla" inte utan doppa kakorna i en blandning av 2 msk Dansukker Farinsocker och 1 msk kanel. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Choklad eller russinkakor
Blanda in 100 g russin eller chokladbitar i degen. Forma små bollar av degen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Trassel
Lägg en degklick i en väl rengjord vitlökspress och pressa igenom degen. Degen kan smaksättas med kakao, ingefära, vanilj eller kanel. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.

Tips
Degen kan även formas till längder som skäres i bitar direkt efter gräddningen. Längderna kan penslas med äggvita och beströs med hackad mandel och Dansukker Pärlsocker eller med kanel.
Degen kan även formas till runda tårtbottnar som läggs samman med sylt eller vaniljkräm. Garnera med grädde samt frukt eller bär.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Syltgrottsglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Rabarberbubbel

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. 

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.